Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

Δαχτυλίδια με κουμπιά

Ένα κόσμημα μια ιστορία: Δαχτυλίδι
(Μέρος 2ο )

Σχ.  27092012  -  1

Στη χριστιανική εποχή τα σκαλίσματα με προχριστιανικά σύμβολα αντικαταστάθηκαν από θρησκευτικά σύμβολα του χριστιανισμού. Στο Μεσαίωνα καθιερώθηκαν νέα συστήματα κατασκευής δαχτυλιδιών και, παρότι υπήρχε πάντοτε το δαχτυλίδι από απλό μέταλλο, δόθηκε μεγάλη σημασία στην ποικιλία και στον συνδυασμό των πολύτιμων λίθων και των σμάλτων, ενώ η κάθε πέτρα είχε διαφορετική σημασία. Η λαϊκή πρόληψη διατήρησε την αντίληψη της τελειότητας που έχει τις ρίζες της στο σχήμα του κύκλου και απέδιδε στο δαχτυλίδι μαγική δύναμη. Παρότι αυτές οι αντιλήψεις συναντώνται όλο και πιο σπάνια, μπορεί και σήμερα ακόμα να επικρατούν τέτοιες προλήψεις, όπως για παράδειγμα η πρόληψη ότι ένα δαχτυλίδι που έχει φτιαχτεί από πέταλο αλόγου έχει εξαιρετική δύναμη εναντίον της αρρώστιας.

                                                             
                                                                Σχ.  27092012  -  2Πολύ διαδεδομένο ήταν επίσης στο Μεσαίωνα το δαχτυλίδι-σφραγίδα (ιδιαίτερα γνωστό είναι το παπικό, που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα), το επονομαζόμενο του ψαρά, επειδή έχει χαραγμένη την εικόνα του Αγίου Πέτρου καθώς τραβάει τα δίχτυα. Το παπικό δαχτυλίδι, σύμφωνα με μια παλαιά παράδοση, θαύεται μετά τον θάνατο του πάπα.

 
                                                             Σχ.  27092012  -  3Στην Αναγέννηση, η μόδα του πλούτου και της πολυτέλειας εκδηλώθηκε επίσης και στην τέχνη των δαχτυλιδιών. Ονομαστές πόλεις για τα δαχτυλίδια που κατασκεύαζαν την περίοδο εκείνη ήταν η Βενετία, το Παρίσι και η Φλωρεντία. Χρησιμοποιούνταν τότε πολύτιμοι λίθοι και τα μέταλλα σμιλεύονταν από μεγάλους καλλιτέχνες, όπως ο Τσελίνι.

 

Δαχτυλίδια με κουμπιά


Όλοι έχουμε στο σπίτι μας κάποια κουμπιά είτε από απλά υλικά είτε από πολυτιμότερα όπως το φίλντισι, που μπορούμε να επαναχρησιμιποιήσουμε είτε στα ρούχα μας είτε σαν κόσμημα' Έτσι λοιπόν και εγώ συνδυάζοντας τα με σύρμα και κάποιες χάντρες έφτιαξα αυτά τα δαχτυλίδια.

Σχ.  27092012  -  4 μαύρο


 
Σχ.  27092012  -  5 κυπαρισσί
Σχ.  27092012  -  6Σχ.  27092012  -  7


Σχ.  27092012  -  812 σχόλια:

 1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!!
  ΩΡΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΩΡΑΙΑ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ!!!
  ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εξαιρετικά τα δαχτυλίδια ,πολύ ωραίες οι πληροφορίες!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ κορίτσια, όσο για τις πληροφορίες, ας είναι καλά οι ...βόλτες στο Ιντερνετ.

   Διαγραφή
 3. Τα φιλιά μου για τα στολιδάκια σου τα εμπνευσμένα΄,καλό σου απόγευμα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ Έφη, φιλάκια και σε σένα Καλό Σαββατοκύριακο.

   Διαγραφή
 4. Τέλειες οι πληροφορίες σου για ακόμη μια φορά!! Αλλά και τα δαχτυλίδια σου απίθανα!! Το πρώτο με το κουμπί, το μαύρο είναι πανέμορφο!! Φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ για άλλη μια φορά Τίνα. Αυτό που σου άρεσε ήταν ένα κουμπί ποι ειλικριν'α ούτε και θυμάμαι από πότε βρισκόταν μέσα στο κουτί ραπτικής! Καλό Σ.Κ.

   Διαγραφή
 5. Καλημέρα! Πολύ αναλυτικές οι πληροφορίες σου, αλλάααα και τα δαχτυλιδάκια σου από κουμπιά, τέλεια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. όλα πάρα πολύ όμορφα!!!! υπάρχει βραβείο λοιπόν στο http://rpefani.blogspot.gr/!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστώ πολύ Ράνια. Το παρέλαβα ήδη!

   Διαγραφή