Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Φθινοπώριασε - Θαλασσόξυλα φθινοπωρινά

... φθινοπώριασε ...!



φθινόπωρο < αρχαία ελληνική φθίνω (=λιγοστεύω) + οπώρα (=φρούτο) λέγεται και χινόπωρον ή μετόπωρον, σύμφωνα με το Βικιλεξικό: el.wiktionary.org/wiki/φθινόπωρο
Το φθινόπωρο ακολουθεί το καλοκαίρι και προηγείται του χειμώνα.

 Το φθινόπωρο είναι λοιπόν σύμφωνα με την ετυμολογία του, η εποχή που λιγοστεύουν τα φρούτα και τα λαχανικά.

Στα ομηρικά έπη το φθινόπωρο αναφέρεται ως «εποχή της οπώρας», που αρχίζει με την εμφάνιση του Σείριου αργά, στο τέλος του καλοκαιριού, όταν «ο φθινοπωρινός βοριάς («ὀπωρινὸς Βορέης») ξεραίνει γρήγορα ένα φρεσκοποτισμένο περιβόλι» (Φ 346-347).

Στον Ηρόδοτο και στους μεταγενέστερους συγγραφείς, το βρίσκουμε εναλλακτικά με τη λέξη «μετόπωρον». Η λέξη χρησιμοποιείται με την ίδια σημασία ,  στην ποιητική λογοτεχνική της εκδοχή «χινόπωρο».

Στην ελληνική λαϊκή παράδοση το φθινόπωρο και οι πολλές αγροτικές εργασίες της εποχής βρίσκουν τη θέση τους σε παροιμίες όπως: «Αν ίσως βρέξει ο Τρυγητής, χαρά στον τυροκόμο » ή "Τον Τρυγητή τ’ αμπελουργού πάνε χαλάλι οι κόποι" ή «Το Σεπτέμβρη τα σταφύλια, τον Οκτώβρη τα κουδούνια» και « Όποιος σπέρνει τον Οκτώβρη έχει οχτώ σειρές στ’ αλώνι» ή  "Οκτώβρης και δεν έσπειρες, σιτάρι λίγο θα ’χεις".

Φθινοπώριασε, τα φύλλα πέφτουν, το  αεράκι τα βράδυα φυσά  σχετικά δροσερό, η βεράντα, αλλά  η βροχούλα,  δεν έρχεται. Τα τελευταία χρόνια ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου μας εκπλήσσει και ούτε πρωτοβρόχια βλέπουμε, ούτε δροσούλες έχουμε, απλά έχει γίνει μια προέκταση του καλοκαιριού. Βέβαια αυτό, από την άλλη μας βοηθάει να προσαρμοστούμε ευκολότερα και να παρηγορηθούμε πως το καλοκαίρι δεν έφυγε ακόμη. Όσο όμως κι αν αντιστέκεται  το καλοκαίρι, το φθινόπωρο θέλει δεν θέλει θα'ρθει
Αυτά μέχρι και τον μισό Σεπτέμβρη σχεδόν.

Δυο μέρες τώρα τα συννεφα παίζουν κρυφτούλι με τον ήλιο. Η θάλασσα αγρίεψε και οι γλάροι που γέμιζαν την κοντινή παραλία έγιναν ένα με τα κύματα. Κάθονται στην επιφάνεια της και λικνίζονται... βουτάνε  και χάνονται.... Και ξανά το παιχνίδι από την αρχή...

Το καλοκαίρι σβήνει μελαγχολικά  και  μας δίνει την ψυχή του.Αλλού έρχεται πιο γρήγορα όπως βορειότερα και αλλού καθυστερεί, όπως εδώ σε εμάς στα πιο νότια.

Σήμερα το σκηνικό άλλαξε τελείως, φθινοπώριασε κυριολεκτικά. Ανοίγω τις κουρτίνες και βλέπω  γκρίζα σύννεφα παντού, η μέρα αρχίζει μα το σκοτάδι παραμένει. Κάποια από αυτά είναι  μαύρα και απειλητικά, «βαριά»  έτοιμα να φέρουν την καταιγίδα.

Φτιάχνω κααφέ και βγαίνω στο μπαλκόνι.

Η βροχή έχει ήδη ξεκινήσει να πέφτει η μυρωδιά της  αγκαλιάζει το χώμα, τα σπίτια την φύση.  Ο ήχος απο τις βροντές καλύπτει τους ήχους της πόλης που ξυπνάει και διακόπτει τους ήχους από τα φύλλα που τρέμουν με του που τα ακουμπήσει μια σταγόνα βροχής και  ... πέφτουν.

Σωρός τα κιτρινισμένα φύλλα στο έδαφος και στο γκαζόν

Τα θλασσόδεντρα στην παραλία χορεύουν στο ρυθμό του αέρα και ευχαριστημένα δέχονται την βροχή να τα ξεπλύνει από την σκόνη του καλοκαιριού.

Όλα κινούνται ρυθμικά, όμορφα, καλοσχεδιασμένα.


. . .Η μυρωδιά της υγρασίας, ο ήχος του νερού, πλημμυρίζουν το χώρο. 
Η βροχή... ήταν και θα είναι πάντοτε το δικό μου ...αγαπημένο δώρο.


Ένα τραγούδι  για όσους  αγαπούν το φθινόπωρο,με την μαγεία των πεσμένων φύλλων που με τα υπέροχα πορτοκαλοκόκκινα χρώματα τους φτιάχνουν ένα υπέροχο και πολύχρωμο φυσικό χαλί στη φύση.




Μάνος Χατζιδάκις & Νίκος Γκάτσος, Απόψε φθινοπώριασε

Ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Σπανός
Μπουζούκι: Κώστας Παπαδόπουλος & Λάκης Καρνέζης
Τραγούδι: Μανώλης Μητσιάς
Δίσκος: Της γης το χρυσάφι (1971)
Απόψε πέφτει παγωνιά
στο δρόμο και στη γειτονιά
και μες στο βράδυ το θολό
θυμάμαι και μελαγχολώ

Απόψε φθινοπώριασε
και τ’ όνειρο ξεθώριασε
καρδιά μου, κάνε υπομονή
κι ο ήλιος θα ξαναφανεί

Απόψε μύρισε βροχή
χειμώνας μπαίνει στην ψυχή
και στο δρομάκι το στενό
με πιάνει το παράπονο

Απόψε φθινοπώριασε
και τ’ όνειρο ξεθώριασε
καρδιά μου, κάνε υπομονή
κι ο ήλιος θα ξαναφανεί


 
Το επόμενο αγαπημένο μου τραγούδι το αφιερώνω σε όσους αγαπούν την βροχή, γιατί σίγουρα είναι περισσότεροι αυτοί που μελαγχολούν!





 Κλείνοντας ,  μία φθινοπωρινή σύνθεση με θαλασσόξυλα, και φύλλα και καρπούς πλάτανου.







Σταγόνες βροχής!


Φθινοπωρινές στιγμές!


7 σχόλια:

  1. Τι όμορφα χρώματα που έχει το φθινόπωρο!!!!!Όσο για τη βροχή μου φτιάχνει απίστευτα τη διάθεση, μάλλον στο Λονδίνο έπρεπε να μένω!!!! Καλή βδομάδα να'χεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι εγώ αγαπάω την βροχή. Όντως όσον αφορά αυτό τον τομέα σε λάθος τόπο γεννηθήκαμε! Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Πανέμορφο κείμενο! Μου άρεσε το πόσο όμορφα παρουσίασες το Φθινόπωρο! Και η Φθινοπωρινή σύνθεσή σου με τα θαλασσόξυλα τέλεια!!
    Εμένα μου αρέσει η βροχή, μου αρέσει που αρχίζει και κάνει κρύο, μου αρέσει που τα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν.. περιμένω τον Χειμώνα με χαρά!!
    Καλή σου ημέρα GINA!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μόνο, το μόνο που δεν μου αρέσει από το φθινόπωρο είναι ότι σκοτεινιάζει νωρίς!
      Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  3. Olá amiga
    Adorei o texto sobre o Outono e toda a informação que deu sobre como é o Outono para os gregos, eu pessoalmente adoro o Outono, as cores são lindíssimas, e o cair das folhas torna-o romântico quanto a mim!!
    Adorei as música, linda e muito alusiva a esta época!!
    Obrigada por partilhar!!
    Bjs e um Bom Domingo
    Dulcineia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Olá amiga
      Estou muito contente de amigos que gostam de outono!
      Ilove the rain very mutch but in my town it isn't rainning very mutch.
      Φιλιά.

      Διαγραφή
  4. Γλυκιά φθινοπωρινή ανάρτηση με την ευλογημένη και πολυπόθητη βροχή το βάλσαμο για την πολύμηνη Ξηρασία.
    Καλή σου νύχτα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή