Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Δαχτυλίδι λουλούδι μαργαρίτα

Ένα κόσμημα μια ιστορία: Δαχτυλίδι
(Μέρος 1ο )

Το δαχτυλίδι είναι κρίκος από μέταλλο, συνήθως πολύτιμο, που φέρεται στο δάχτυλο είτε ως κόσμημα είτε ως σύμβολο πίστης είτε ακόμα ως σύμβολο εξουσίας.  Η καταγωγή του είναι πάρα πολύ παλαιά και ανάγεται στην εποχή του Χαλκού. Το δαχτυλίδι ήταν στην αρχή πολύ απλό, αλλά γρήγορα απέκτησε κάποια επιτήδευση στη μορφή, ώσπου στα χρόνια του κρητομυκηναϊκού πολιτισμού, ο οποίος άνθισε γύρω στα 1800 π.Χ., έγινε εξαιρετικά κομψό και σκαλιζόταν με ιδιαίτερη φροντίδα.
Το συνηθισμένο μέταλλο για την κατασκευή του δαχτυλιδιού ήταν ο χρυσός και μερικές φορές ο σίδηρος, τον οποίο εκτιμούσαν πολύ εκείνη την εποχή. Την ίδια περίοδο ήταν πολύ διαδεδομένο το δαχτυλίδι με σφραγιδόλιθο, ανατολικής προέλευσης, το οποίο χρησίμευε για να σφραγίζονται έγγραφα, πιθανώς σε περγαμηνή ή σε πάπυρο· τέτοια έγγραφα, ωστόσο, δεν έχουν διασωθεί. Από τον τύπο αυτόν προέρχεται η σημασία του δαχτυλιδιού ως συμβόλου εξουσίας και αξιώματος, που διατηρείται ακόμα και σήμερα στα δαχτυλίδια που φορούν οι επίσκοποι στη Δύση.

 
Ενώ στην αρχαία Ελλάδα το δαχτυλίδι, το οποίο αρχικά θεωρείτο διακριτικό γνώρισμα κοινωνικής τάξης, δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό –το διακοσμητικό στοιχείο ήταν συνήθως μια ανάγλυφη μορφή ή κεφαλή– το ρωμαϊκό δαχτυλίδι είχε αντίθετα μεγάλη διακοσμητική ποικιλία μορφών (για παράδειγμα, δαχτυλίδι με την προσθήκη ενός μικρού κλειδιού, δαχτυλίδι-φυλακτό, δαχτυλίδι με νόμισμα) και η αξία του οφειλόταν κυρίως στα λεπτότατα σκαλίσματα πάνω σε πέτρες, στις οποίες προσέδιδαν ακόμη και συμβολική αξία.




Το γαμήλιο δαχτυλίδι καθώς και το δαχτυλίδι των αρραβώνων υπήρχαν από τη ρωμαϊκή ακόμα εποχή με την ονομασία vinculum και anulus pronubus και ήδη από τότε θεωρούνταν σύμβολα πίστης.




Μεγάλης σπουδαιότητας στη ρωμαϊκή εποχή ήταν το συγκλητικό δαχτυλίδι που το φορούσαν στην αρχή μόνο οι συγκλητικοί, αλλά προς τα τέλη του 1ου αι. π.Χ. χρησίμευε και ως διακριτικό γνώρισμα των ελεύθερων πολιτών.

5 σχόλια:

  1. Για να μορφωθούμε και λίγο!!!!! Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες.Ασχολούμαστε με κάποια πράγματα αλλά δεν γνωρίζουμε και πολλά για την ιστορία τους.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάβασα με ενδιαφέρον το κείμενό σου!!!!Γνώριζα ελάχιστα από αυτά!!!!Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!! Δεν τις ήξερα όλες αυτές τις πληροφορίες για τα δαχτυλίδια!!
    Τέλειες οι μαργαριτούλες σου!!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Olá amiga boa noite
    Ficou muito lindo o seu trabalho , amei!!
    Bjs e continuação de uma boa semana.
    Dulcineia

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το internet σήμερα μας έχει δώσει εύκολη πρόσβαση στην γνώση, αρκεί να βρούμε λίγο χρόνο να το ψάξουμε καλές μου φίλες. Έτσι κατα καιρούς μου αρέσει να ψάχνω στις ...τεράστιες βιβλιοθήκες του και να μοιράζομαι αυτά που μου χαρίζουν. Να είστε καλά!
    Θα ακολουθήσει συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή