Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Ζωή σαν παραμύθι!

Η Μαριάνα  με το μπλογκ Ονειρόκοσμος μας πρότεινε μια δράση με παραμυθοκατασκευές! Λέγεται "Ζωή σαν παραμύθι" και ισχύει έως τις 28 Φεβρουαρίου  Για να καταλάβετε τι εννοώ δείτε καλύτερα την ανάρτηση της  http://onirokosmos-art.blogspot.gr/2014/02/blog-post_8.html
Η δική μου συμμετοχή είναι δύο παιδικά καδράκια με  decoupage πάνω σε κορμό δέντρου, με τα οποία  συμμετέχω στην πρόσκληση αυτή και τα οποία θα σταλούν και αυτά στο μπαζάαρ της Φλόγας  στις αρχές Απρίλη στην Ναύπακτο.
Το παραμύθι που με ενέπνευσε είναι "Η τεμπέλα"  που βρίσκεται στο βιβλίο Λαϊκά Παραμύθια των Επτανήσων και έχει γράψει η Γιάννα Σέργη των εκδόσεων "Εν Πλω"

Η τεμπέλα

Ήτανε μια φορά μια κοπέλα, κι ήτανε πολύ μεγάλη τεμπέλα. Ποτέ της δεν έπιανε μια δουλειά να κάνει, παρά άφηνε τη μάνα της να κάνει όλες τις δουλειές.
Έτσι, περάσανε τα χρόνια και η κοπέλα μεγάλωσε κι ήρθε η ώρα της να παντρευτεί. Η μάνα της τότε τής αγόρασε μπόλικο νήμα και της είπε να κάτσει και να υφάνει κάλτσες, πουκάμισα και ρούχα για την προίκα της. Της έδωσε όμως διορία ένα χρόνο, γιατί τότε θα γινόταν ο γάμος. Η τεμπέλα άφησε να περάσει όλος ο καιρός, χωρίς να δουλέψει καθόλου. Κι όσο πλησίαζε η μέρα του γάμου κι έβλεπε πως τίποτα δεν ήταν έτοιμο, άρχισε να κλαίει μέρα νύχτα, απαρηγόρητη.
Το τελευταίο βράδυ, πριν απ’ το γάμο, εμφανίστηκαν ξαφνικά μπροστά τρεις γυναίκες. Η πρώτη είχε μια μύτη τόσο μεγάλη, που έφτανε μέχρι τα πόδια της, η άλλη είχε τεράστιο το κάτω χείλος της, που επίσης έφτανε μέχρι τα πόδια της, κι η τρίτη είχε έναν ποπό, μεγαλύτερο κι από έναν άνθρωπο. Μίλησαν λοιπόν στην κοπέλα και της είπαν:


«Είμαστε τρεις αδερφές. Τη μία τη λένε Μυτού, την άλλη Τσαχειλού και την τρίτη Κωλού. Να μη μας φοβάσαι, γιατί εμείς είμαστε οι τρεις Μοίρες, που σε μοιράναμε να είσαι τεμπέλα κι ακαμάτρα. Τώρα όμως, που παντρεύεσαι, ήρθαμε να σε βοηθήσουμε. Δώσε μας λοιπόν όλο το νήμα, να το υφάνουμε εμείς για σένα. Η μία από μας είναι κλώστρα και επειδή έπρεπε πολύ συχνά να γυρίζει το κεφάλι της δεξιά κι αριστερά και να δουλεύει και με τη μύτη, της μεγάλωσε τόσο πολύ. Η άλλη είναι ράφτρα κι επειδή έπρεπε συνέχεια να κρατάει την κλωστή στο στόμα της, μεγάλωσε τόσο πολύ το κάτω χείλος της. Κι η τρίτη είναι πλέχτρα κι επειδή έπρεπε να κάθεται συνέχεια στο σκαμνί για να πλέκει απέκτησε αυτόν τον τεράστιο ποπό».


Η τεμπέλα έδωσε το νήμα στις τρεις γυναίκες κι αυτές μέσα σε μία ώρα κάνανε όλη τη δουλειά, που αυτή έπρεπε να την κάνει σ’ ένα χρόνο.
Όταν τελειώσανε, λένε στην κοπέλα:
«Εμείς τελειώσαμε τη δουλειά και δε θέλουμε καμία αμοιβή για τον κόπο μας, παρά μόνο να μας επιτρέψεις να έρθουμε αύριο στο γάμο σου».
«Α, μα ευχαρίστως!», λέει η τεμπέλα.


Το άλλο βράδυ όλα ήταν έτοιμα για το γάμο. Ήρθανε μεγάλα αυτοκίνητα, κόσμος πολύς, και ξαφνικά έρχονται κι οι τρεις Μοίρες, πηγαίνουνε κοντά στη νύφη, τη φιλάνε και κάθονται δίπλα της. Ο γαμπρός παραξενεύτηκε και ρώτησε τη γυναίκα του, αν γνώριζε αυτές τις γυναίκες, και πώς είναι δυνατόν να είναι τόσο κοντινές της.
«Μα και βέβαια τις γνωρίζω. Είναι φίλες μου!», του απάντησε αυτή και του εξήγησε πως έγιναν τόσο άσχημες από τη δουλειά που έκανε η καθεμία.
Τότε ο γαμπρός, φοβισμένος και τρομαγμένος, λέει στη γυναίκα του:
«Πωπώ! Εγώ θέλω να έχω μία όμορφη γυναίκα κι όχι μία άσχημη! Γι’ αυτό, δε θα σου επιτρέψω ποτέ να δουλέψεις!»


Κι έτσι η τεμπέλα έζησε σ’ όλη της τη ζωή χωρίς ποτέ της να δουλέψει, γιατί έτσι το είχαν ορίσει οι μοίρες της.

Καλή επιτυχία Μαριάννα!

Μην ξεχνάτε το Giveaway  που λήγει στις 28 Φλεβάρη!
 http://thalassoksila.blogspot.gr/2014/01/giveaway.html#comment-form

19 σχόλια:

  1. Τυχερή από τη μοίρα της η Τεμπέλα!!!
    ;-)
    Δεν το γνώριζα το παραμύθι!
    Πολύ όμορφες οι συμμετοχές σου!!!
    Κάθε επιτυχία και στην ιδέα της Μαριάνας μας και στη Ναύπακτο!
    Φιλιά πολλά!
    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το κακό είναι οτι σήμερα είναι πολλές οι "Πριγκήπισσες" αυτής της καταγωγής! Καλημέρα.

      Διαγραφή
  2. Πολύ όμορφο παραμυθάκι
    Ευχαριστούμε πολύ που μας το θύμησες.
    Κάθε επιτυχία εύχομαι
    Καλό βραδάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλημερα φιλη μου!
    πανεμορφη αναρτηση ως προς τα ολα της!
    μπραβο σου!
    φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειναι πολυ ομορφα τα καδρακια! Το παραμυθι δεν το ηξερα να πω την αληθεια! Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βρε την τεμπέλα!
    Πολύ ωραίο παραμύθι Τζίνα μου θα το πω στην κόρη μου!
    Οι κατασκευές σου πολύ όμορφες καλή επιτυχία.
    Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα Gina! Τι όμορφη άναρτηση! Όλοι τελικά θέλουμε λίγο παραμύθι (με την καλή έννοια!!!), όχι μόνο τα παιδιά! Και τα καδράκια σου... παραμυθένια κι αυτά!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα Τέτα μου!! Είναι πολύ όμορφα τα καδράκια σου και για υπέροχο σκοπό!! Μπράβο σου κοπέλα μου!! Το παραμύθι δεν το ήξερα!! Βρε την τεμπέλα!! Κι όλα μέλι γάλα, είδες??? Χαχαχα!!
    Φιλάκια πολλά κοπέλα μου και καλό τσίκνισμα να χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα! Διαβάζοντας το παραμύθι, θυμήθηκα ότι μου το είχαν πεί όταν ήμου μικρή! (προφανώς μόνο μια φορά, για να μην παίρνω ιδέες!!!) Τα καρδάκια είναι πανέμορφα. Καλή επιτυχία να έχετε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ όμορφα τα καδράκια σου. Το παραμύθι δεν το είχα ξανακούσει αλλά σίγουρα είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Την καλημέρα μου & καλό τσίκνισμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου άρεσε πολύ το παραμύθι. Δεν το είχα ξανακούσει...
    φιλάκια
    όμορφα τα κανδράκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τι όμορφο παραμύθι και ομορφότερα τα καδράκια σου! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ευτυχώς που ΔΕΝ είσαι τεμπέλα Gina μου, αλλιώς πως θα χαιρόμασταν όλοι εμείς τις υπέροχες δημιουργίες σου?! Ευχαριστώ πάρα πολύ για τη συμμετοχή σου και χαίρομαι ειλικρινά που τα όμορφα καδράκια σου θα συνεχίσουν το δρόμο τους για τη Φλόγα!! Καλή Τσικνοπέμπτη και μια... παραμυθένια δημιουργική συνέχεια, σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Υπέροχα τα καδράκια σου Τζίνα μου αλλά και η ιστορία πολλή όμορφη!!!!Φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Adorable !!! Je dirais même plus,...enchanteur !!!!
    Bonne journée !
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το παραμύθι που σε ενέπνευσε μου άρεσε πολύ και δεν το γνώριζα , η δουλειά σου πολύ όμορφη και θα πάει κοντά στα παιδιά .
    Καλή συνέχεια
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πανέμορφα τα καδράκια σου αλλά και το παραμύθι σου!!!
    Καλή Σαρακοστή!!!!!!
    Φιλιά!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το παραμύθι αυτό δεν το γνώριζα, σ΄ευχαριστώ πολύ λοιπόν που μου το έμαθες!!
    Τα καδράκια υπέροχα. Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Υπέροχο παραμύθι! Τα καδράκια σου πανέμορφα και γλυκύτατα, όπως κι όλα όσα φτιάχνεις! Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή