Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2014

ΤσικνοπέμπτηΟι τρεις εβδομάδες των Αποκριών ονομάζονται κατά χρονική σειρά Προφωνή, Κρεατινή και της Τυροφάγου.
Στο μέσο της Κρεατινής εβδομάδας βρίσκεται η Τσικνοπέμπτη, κατά την οποία παραδοσιακά καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα κρέατος, ενόψει της επερχόμενης νηστείας της Σαρακοστής. Για την ορθόδοξη παράδοση, οι νηστείες της Τετάρτης και της Παρασκευής είναι σημαντικές, οπότε η Πέμπτη θεωρούνταν η καταλληλότερη μέρα για κραιπάλες.
        «την Τσικνοπέμπτη, σφάζονται σε πολλά μέρη τα χοιρινά, κυρίως στη νότια Ελλάδα και σε ορισμένα νησιά. Το Σάββατο όμως της ίδιας εβδομάδας, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των πεθαμένων. Στα Ψυχοσάββατα αυτά φαίνεται ότι συνεχίζεται αρχαία συνήθεια, αν λάβουμε υπόψη ότι στα Ανθεστήρια, που τελούνταν στην αρχαία Αθήνα την ίδια περίπου εποχή που σήμερα είναι οι Αποκριές, η τρίτη ημέρα, οι Χύτροι, ήταν ημέρα των ψυχών, με προσφορές πανσπερμίας στους νεκρούς και σπονδές από νερό πάνω στους τάφους».   
Παρόμοιες γιορτές έχουν και άλλα χριστιανικά έθνη, όπως το Weiberfastnacht στη Γερμανία και τη Mardi Gras ("Λιπαρή Τρίτη") στη Γαλλία που όμως αντιστοιχεί στην Ορθόδοξη Καθαρά Δευτέρα. Η τελευταία γιορτάζεται και σε παλαιά γαλλόφωνες περιοχές, όπως στη Νέα ΟρλεάνηΤοπικά έθιμα: Πολλά τα τα τοπικά έθιμα της Ελληνικής λαογραφίας μερικά από τα οποία σας παραθέτω  
 Σύμφωνα με τη λαογραφία την ημέρα της Τσικνοπέμπτης στη Θήβα αρχίζει ο "βλάχικος γάμος" που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων. Όλες αυτές οι διαδικασίες είναι γεμάτες από σατυρική αθυροστομία, κέφι, γλέντι και χορό. Ο "βλάχικος γάμος" είναι κατάλοιπο της πανάρχαιης λατρείας του θεού Διονύσου που διαιωνίζει την οργιαστική θρησκεία του γιου της Σεμέλης στη Θήβα. Το έθιμο αυτό, παραλλαγή ενός γάμου Βλάχων, φέρνει στο προσκήνιο και στο νου του θεατή ένα πλήθος από προβλήματα που ανάγονται στη σχέση του με τα πανάρχαια λατρευτικά έθιμα της Διονυσιακής θρησκείας, στην καταγωγή των «Βλάχων», στη μεταφορά του εθίμου από τις βουνοκορφές της Πίνδου στην πόλη του Κάδμου και πολλά άλλα.
    Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο εορτασμός της στην Πάτρα κατά τη διάρκεια του Πατρινού καρναβαλιού, όπου εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Τοπικά δρώμενα "ο γάμος της Γιαννούλας της κουλουρούς" και "τα Τριτάκεια του Λάζαρη". Το επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι η Άνω Πόλη, η παλιά συνοικία Τάσι και κυρίως η πλατεία 25ης Μαρτίου και οι δρόμοι γύρω από αυτή. Λαϊκά και καρναβαλικά δρώμενα, μουσικές κομπανίες συμπληρώνουν τη βραδιά της άφθονης κατανάλωσης ψητού κρέατος και οινοποσίας.


    Η Γιαννούλα ήταν υπαρκτό πρόσωπο, επρόκειτο για μια φτωχή γυναίκα της Άνω πόλης που έζησε στην περίοδο πριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και κύρια δραστηριότητά της ήταν η πώληση κουλουριών που της εξασφάλιζε τα προς το ζην. Ορισμένοι Πατρινοί εκμεταλλευόμενοι την αφέλειά της και το ευφάνταστο του χαρακτήρα της, της έταζαν πως θα την παντρέψουν με τον πρόεδρο της Αμερικής Ουίλσον. Η σχετική φάρσα περιλάμβανε άφιξη του Ουίλσον με πλοίο στο λιμάνι και άνοδό του στην Άνω πόλη όπου θα τελούνταν και ο γάμος με τη Γιαννούλα. Η εύπιστη κουλουρού υποδεχόταν τον υποτιθέμενο Ουίλσον, Ιούλσο όπως τον πρόφερε η ίδια, και που φρόντιζαν πάντα να τον ντύνουν με φράκο και ημίψηλο, αλλά ώσπου να αντιληφθεί την ειρωνεία της στιγμής, το πλήθος των συγκεντρωμένων για το γάμο είχε διασκεδάσει με την ψυχή του. Το θέαμα επαναλήφθηκε αρκετές χρονιές.


    Στην παλαιά πόλη της Κέρκυρας τελούνται τα Κορφιάτικα Πετεγολέτσα ή πετεγόλια ή πετέγολα. Η πετεγολέτσα, το πετεγουλιό όπως το λένε οι Κερκυραίοι, δεν είναι άλλο από το γνωστότατο κουτσομπολιό και αποτελεί μέρος του Κερκυραϊκού Καρναβαλιού. Είναι θεατρικό είδος που μοιάζει πάρα πολύ με την comedia dell' arte. Τα πετεγολέτσα πραγματοποιούνται το βράδυ της Τσικνοπέμπτης στις κεντρικές πλατείες ή τα στενά δρομάκια των διαφόρων χωριών της Κέρκυρας, με αποκορύφωμα τα πετεγολέτσα που παίζονται στην Πίνια που είναι τo κέντρο της παλιάς πόλης, κοντά στην τοποθεσία “Κουκουνάρα”. Σ' αυτήν συμμετέχουν και διάφορες νοικοκυρές από τα κοντινά σπίτια, στήνοντας ένα πραγματικό, πετεγουλιό - κουτσομπολιό, στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους με ξεκαρδιστικές ιστορίες βγαίνουν στη φόρα όλα τα άπλυτα των υποτιθεμένων πού έπεσαν σε διάφορα παραπτώματα, καυτηριάζοντας διαχρονικούς τύπους ανθρώπων και καταστάσεων.

Οι πληροφορίες είναι από την www.wilkipaideia.gr

Οι μάσκες είναι δικής μου κατασκευής και είναι μάσκες καδράκια. Τα υλικά που χρησιμοποίησα είναι γύψος, ξύλο  και ρετάλια υφασμάτων βουτηγμένα σε ξυλόκολα γιατί .. τίποτα δεν πάει χαμένο!


Καλό βράδυ με χαρούμενο τσίκνισμα με αγαπημένα σας άτομα!

30 σχόλια:

 1. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες σχετικά με την Σαρακοστή.
  Όμορφες οι μάσκες σου!!
  Καλή Σαρακοστή!!
  Φιλιά!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλό τσίκνημα Τέτα μου!! Σούπερ οι μάσκες σου!! Πανέμορφες!!
  Φιλάκια πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τέτα μου οι μάσκες σου είναι υπέροχες. Καλή Αποκριά.
  Φιλάκια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ όμορφες οι μάσκες σου καλή Σαρακοστή!
  Την καλησπέρα μου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Καλή Τσικνοπέμπτη!!Καλά νά περάσετε!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Πολύ όμορφες οι μάσκες σου!!!!!!!Να περάσεις όμορφα!Φιλιά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Υπεροχες μασκες!!!!!!!!
  Καλη τσικνοπεμπτη καλα να περασεις!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Καλή Τσικνοπέμτη !!!
  Να περάσεις υπέροχα.
  Καλό βράδυ !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Πολύ ωραίες οι πληροφορίες για την Τσικνοπέμπτη! Κάτι είχα ακούσει για την Γιαννούλα την κουλουρού, αλλά χωρίς λεπτομέρειες! Ωραία τα καδράκια σου με τις μάσκες!!
  Καλή Τσικνοπέμπτη και καλή Αποκριά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Καλή Τσικνομπέμπτη και καλή Σαρακοστή να έχουμε!!!! Πολύ όμορφη αναρτηση, απίθανες οι μάσκες σου!!! φιλιά πολλά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Μια χαρά μας πληροφόρησες, να είσαι καλά !!!
  Οι μάσκες καταπληκτικές !!
  Καλή Αποκριά !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

 12. Πανέμορφα τα καδράκια σου , καταπληκτικές οι μάσκες .
  Καλή σαρακοστή!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Πόσες πληροφορίες που δεν ήξερα! Ευχαριστούμε. Πολύ ενδιαφέροντα όλα και οι μάσκες σου υπέροχες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Très jolis masques !!!! J'ai moi-même une petite collection...
  Bon weekend !
  Anna

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Καποια εθιμα δεν τα γνωριζα ευχαριστουμε για τις πληροφοριες!! Οι μασκες απλα υπεροχες! Φιλακια!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. πολύ όμορφη ανάρτηση και η μάσκες τελεια !!!!
  καλή αποκριά !!!! φιλιά

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. Χρήσιμες οι πληροφορίες σου, Τέτα, και οι μάσκες σου ωραίες!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 18. Την Τυροφάγο τη θυμάμαι γιατί δεν είχαμε μάθημα στο πανεπιστήμιο χεχεχε! Οι μασκούλες πανέμορφες και ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες! Καλό σ/κ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 19. ˚°
  Boa semana!
  Muito bom saber mais sobre o Carnaval e as tradições gregas.
  Não conhecia o "Dia da Panqueca."
  。˛¸♪♡

  Beijinhos.
  ¸♯♡♡♪♪

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 20. Υπέροχες μάσκες...χρήσιμες πληροφορίες...Να περνάς όμορφα..Φιλιά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. ωραίες οι μάσκες σου... τα περάσαμε ωραία την Τσικνοπέμπτη.. εύχομαι κι εσύ να τα περασες καλά!!! καλές απόκρηες!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Απο τις πιο ομορφες μασκες που εχω δει!!!!
  ευχαριστουμε για τις πληροφοριές!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. Καταπληκτικές μάσκες!!!!!Μπράβο Τζίνα μου πολλή ωραία δουλειά!!!Φιλάκια!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Πανέμορφες,Τέτα μου!!!Έκανες φανταστική δουλειά!!
  Φιλάκια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 25. Φανταστικές μάσκες!!!!! Μπράβο φίλη μου! Και του χρόνου!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. δικες σου οι μασκες; ουαου χρυσοχερα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. Μπράβο Τζίνα, πολύ ωραίες οι μάσκες σου!
  Καλό τριήμερο και καλό μήνα :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή