Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Δαχτυλίδια! Μάθετε τι δηλώνουν και γιατί τα φοράμε

Γιατί τα φοράμε

Αν πιστέψουμε στην ελληνική μυθολογία, ο εφευρέτης των δαχτυλιδιών είναι ο πατέρας των θεών, ο Δίας. Όταν ο Προμηθέας έδωσε την φωτιά στους ανθρώπους αυτός οργίστηκε και τον καταδίκασε να μείνει δεμένος σε ένα βράχο.
Όταν ο Ηρακλής τον απελευθέρωσε , ο Δίας που είχε ορκιστεί στη Στύγα πως δεν θα τον άφηνε ποτέ τον ανάγκασε να φοράει ένα κομμάτι του βράχου δεμένο σε ένα κρίκο στο δάχτυλο του για πάντα.

Σχ.  25-01-13   1


Με το πέρασμα του χρόνου τα δαχτυλίδια απέκτησαν καλύτερη φήμη και άρχισαν να δωρίζονται σαν ένδειξη τιμής. Στην αρχαία Ρώμη, οι σκλάβοι φορούσαν σιδερένια δαχτυλίδια ,οι ελεύθεροι ασημένια και οι ευγενείς μόνο χρυσά. Τον 3ο αιώνα ο αυτοκράτορας Αλέξανδρος Σεβήρος επέτρεψε σε όλους τους πολίτες να φορούν χρυσά δαχτυλίδια. Πάνω στα δαχτυλίδια στο πλατύτερο σημείο που διατηρούν μέχρι και σήμερα τα δαχτυλίδια τότε λειτουργούσαν σαν σφραγίδες, σκαλίζονταν τα αρχικά του ονόματος ή ο θυρεός της οικογένειας. Λειτουργούσαν σαν σφραγίδες καθώς στην αρχαιότητα τα γράμματα τα σφράγιζαν με βουλοκέρι και πατούσαν επάνω την σφραγίδα του δαχτυλιδιού ως διαπιστευτήριο του αποστολέα

Σχ.  25-01-13   1
.

Ο ρόλος των δαχτυλιδιών στο γάμο είναι μια προχριστιανική συνήθεια. Οι Εβραίοι φορούσαν βέρες στο δείκτη. Ενώ οι ινδουιστές προτιμούσαν τον αντίχειρα. Πολύ παλιά είναι επίσης και η δική μας συνήθεια να τα φοράμε στον παράμεσο: οι αρχαίοι πίστευαν ότι εκεί κατέληγαν αιμοφόρα αγγεία που συνδέονταν με την καρδιά. Στην αρχαία Ρώμη, υπήρχαν «γαμήλια» δαχτυλίδια και σε σχήμα κλειδιού. Όμως η ιδέα να σχηματιστεί ένα (κύκλος) με κάτι που δεν έχει τέλος υπήρχε ήδη στους Αιγύπτιους, το δημοφιλέστερο κόσμημα των οποίων ήταν ένας χάλκινος κρίκος όπου δενόταν ένας ιερός σκαραβαίος από πράσινο στεατίτη.

Σχ.  25-01-13   2


Στο παρελθόν τα δαχτυλίδια έπαιζαν και το ρόλο των φυλαχτών. Συχνά τους αποδίδονταν μαγικές ιδιότητες, όπως το να κάνουν αόρατο κάποιον που τα φοράει. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έχουν φέρει στο φως δαχτυλίδια από χρυσό, ασήμι, σίδερο. Χαλκό, μπρούντζο, γυαλί, αλάβαστρο, κορναλίνα, αχάτη, χαλκηδόνιο, ήλεκτρο και απολιθωμένο λιγνίτη.

 Σχ.  25-01-13  2α


Ουσιαστικά, η επιτακτική τους ανάγκη ήταν να βρίσκουν υλικά που να μπορούν να είναι ανθεκτικά αλλά και όμορφα. Η αισθητική τους κατεργασία τα μεταμόρφωσε σε κοσμήματα-σύμβολα. Τα σημερινά δαχτυλίδια είναι κυρίως κοσμήματα όμορφα και ανθεκτικά στην οξείδωση μέταλλα και συνδυάζονται με τις πιο ανθεκτικές ως προς τη σκληρότητα πέτρες.

 Σχ.  25-01-13  3

16 σχόλια:

  1. Γεια σου Τέτα μου! Υπέροχη η ανάρτησή σου, με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Τίποτα από αυτά δεν ήξερα, ντροπή μου!

    Τα δαχτυλίδια σου είναι όλα ένα κι ένα, πανέμορφα. Ξεχώρισα το μπλε, το τελευταίο, γιατί συνδυάζει δύο διαφορετικούς τόνους του αγαπημένου μου χρώματος. Καλή συνέχεια και καλό Σ/Κ! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ όμορφα τα δαχτυλίδια σου Τζίνα (ή Τέτα?) αλλά και οι πληροφορίες για την ιστορία του δαχτυλιδιού!!!
    Καλό Σαββατοκύριακο !@

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τι ωραίες πληροφορίες! Και τα δαχτυλίδια σου φυσικά είναι πολύ καλόγουστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες τα δαχτυλιδια ειναι πολυ πολυ ομορφα!!!Καλο Σ/Κ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα δαχτυλίδια σου είναι υπέροχα με ωραία χρώματα! Ενδιαφέρουσες ήταν και οι πληροφορίες! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανέμορφα τα δαχτυλίδια σου!...αλλά και οι πληροφορίες τους!... Καλή συνέχεια!
    Να έχεις ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πράγματι πολύ διαφωτιστικές οι πληροφορίες σου !!! Συναγωνίζονται τις κατασκευές σου !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα. Έχω ένα φετίχ με τα δαχτυλίδια (και με τα παπούτσια...άσχετο). Γενικά στην καθημερινότητα μου δεν φοράω τίποτα, αλλά σε πιο ιδιαίτερες καταστάσεις και εξόδους αν βάλω κάτι, αυτό θα είναι δαχτυλίδι. Μου άρεσαν πολύ οι δημιουργίες σου, αλλά και οι πληροφορίες που μας έδωσες. Θα επιλέξω τον αντίχειρα αν και δεν είμαι ινδουίστρια:)
    Θα ήθελα να σου πω και κάτι ακόμα. Θα ήθελα να σου ζητήσω συγνώμη γιατί όταν ξεκίνησα το Είμαι Παιδί σε μια από τις πρώτες παρουσιάσεις για μια κατασκευή ανεμόμυλου, χρησιμοποιήσα μια φωτογραφία σου (με ένα ανεμόμυλο) και ξέχασα το λινκ. Χωρίς να θέλω να δικαιολογηθώ, ειλικρινά δεν συνηθίζω να μην αναφέρω την αρχική πηγή, δεν θυμόμουν καν ότι ήταν από ελληνικό blog, πόσο μάλιστα από το δικό σου, ούτε ότι φυσικά δεν είχα βάλει την πηγή. Πριν λίγο καιρό επειδή τσεκάρω τις παλιότερες αναρτήσεις μου γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο, είδα ότι έλειπε ο σύνδεσμος, έψαξα την φωτό και είδα από που ήταν και το διόρθωσα αμέσως. Με συγχωρείς και πάλι.
    Καλό βράδυ να έχεις και καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ενδιαφερουσες πληροφορίες και πολύ όμορφα δαχτυλίδια! Πολλά από αυτα που μας αναφερεις δεν τα είχα ξανακούσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ωραία ανάρτηση με πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες!Δεν ήξερα σχεδον τίποτα για την ιστορία των δαχτυλιδιών.. Και οι δημιουργίες σου όμως είναι πολύ όμορφες και ιδιαίτερες!Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ομορφα δακτυλίδια..Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ωραία η αναρτηση σου !!!!Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες.Τα δακτυλίδια είναι ένα κι ένα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ευχαριστούμε για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες!!! Πανέμορφα τα δαχτυλίδια σου γλυκιά μου!! φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ όμορφα και πρωτότυπα τα δαχτυλίδια σου,αλλά και οι πληροφορίες για το τι συμβολίζουν ενδιαφέρουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες σου!! Βέβαια, τα δαχτυλίδια σου, είναι ακόμη πιο ενδιαφέροντα!! χιχι! Υπέροχα κομψοτεχνήματα όλα!!! Αν και ιδιαίτερη προτίμηση έχω στο τελευταίο! Είναι πανέμορφο!!!!
    Να έχεις μια υπέροχη εβδομάδα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή