Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Καπνοθήκες

Πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι  ιδίως τα τελευταία χρόνια- το έχουν «γυρίσει» στο στριφτό τσιγάρο, κυρίως για λόγους υγείας αλλά και με την ελπίδα πως κάνουν ένα βήμα για να το κόψουν οριστικά.


Επειδή όμως αυτό το τσιγάρο είναι “χειροποίητο” υπάρχει η ανάγκη και κάποιων αξεσουάρ. Ένα από αυτά η καπνοθήκη.
Όλες οι καπνοθήκες έχουν την ίδια χρησιμότητα, να βολεύουν τον καπνό, τα χαρτάκια, τα φιλτράκια.


Υπάρχουν πολλά σχέδια από ύφασμα ή δέρμα, από πλαστικό ή δερματίνη ανάλογα με το γούστο και την διάθεση του καπνιστή. Σήμερα θα σας δείξω κάποιες καπνοθήκες που έφτιαξα πρόσφατα και παράλληλα θα πούμε λίγα πράγματα για την ιστορία του καπνού και του τσιγάρου.


Όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος και οι σύντροφοί του αποβιβάστηκαν, το 1492, στα νησιά Μπαχάμας, ταυτόχρονα με τον Νέο Κόσμο ανακάλυπταν και τον καπνό όταν προσφέρθηκε στο Χριστόφορο Κολόμβο σαν δώρο αποξηραμένος καπνός από τους Ινδιάνους της Αμερικής που συνάντησε. Ένα χρόνο αργότερα, οι καραβέλες της επιστροφής έφεραν στη Γηραιά Ήπειρο το «ιερό» φυτό των ιθαγενών, που χρησιμοποιούσαν τα φύλλα του σε θρησκευτικές τελετές, στη θεραπεία ασθενειών και πληγών, αλλά και ως καθημερινή απόλαυση.

Πιστεύεται ότι ο καπνός άρχισε να φυτρώνει στην Αμερική περίπου το 6000 π.Χ. Ήδη πριν την εποχή του Χριστού οι Ινδιάνοι της Αμερικής είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούν τον καπνό με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως σε θρησκευτικές και ιατρικές πρακτικές. Ο καπνός εθεωρείτο πανάκεια και χρησιμοποιείτο σαν επικαλυπτικό πληγών και παυσίπονο.

 Το μάσημα του καπνού επιστεύετο ότι ανακούφιζε από τον πονόδοντο. Όταν οι εξερευνητές έφθασαν στο Νέο Κόσμο, οι ιθαγενείς Ινδιάνοι καλλιεργούσαν και χρησιμοποιούσαν ήδη τον καπνό για αιώνες.


Μέσα του 16ου αιώνα άρχισε η εξάπλωση του καπνού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με ορμητήριο την Ισπανία και την Πορτογαλία


Στην Ελλάδα οι πρώτες καπνοκαλλιέργειες εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, στα τέλη του 16ου αιώνα. Σύντομα πολλές πόλεις, όπως η Καβάλα, η Ξάνθη, το Αγρίνιο, ο Βόλος αναγνωρίζονται ως καπνοπαραγωγοί κ.α.,


Η τέχνη να στρίβεις τότε τσιγάρο με καπνό από το χωράφι σου, του γείτονα ή του συγχωριανού απέχει πολύ από τη σημερινή συνήθεια που του συσκευασμένου καπνού και τα σχετικά με αυτόν χαρτάκια, φιλτράκια και μηχανάκια.


Το καλό τσιγάρο ήθελε πρώτα – πρώτα προσεκτικό κόψιμο των φύλλων πάνω σε ένα καθαρό ξύλο και έκοβε κανείς τόσο όσο να γεμίσει την καπνοσακούλα του για να μην ξεθυμαίνει.


Με τα δάχτυλά του έπαιρνε μια μικρή τούφα και την έστρωνε μέσα σε ένα κομμάτι χαρτί το οποίο καμιά φορά μπορούσε να είναι και από παλιά εφημερίδα επειδή για κάποιο λόγο, οι αρχές είχαν τον έλεγχο στην παραχώρηση τσιγαρόχαρτου ώστε έτσι να ελέγχουν τους καλλιεργητές. Σίγουρα με την εφημερίδα η γεύση του καπνού όχι μόνο δεν ήταν καλή, αλλά και πολύ πιο επιβλαβής από τα χαρτάκια. Πολλοί έστριβαν τον καπνό τους σε φύλλα καλαμποκιού


Η επεξεργασία των καπνόφυλλων γίνονταν στα σπίτια των καλλιεργητών και απαιτούσε πολυμελείς οικογένειες και αρκετά χέρια για να ολοκληρωθεί.. Η πρώτη "σιγαροποιητική μηχανή" ήρθε στην Ελλάδα το 1909 και μπορούσε να παράξει 200.000 με 250.000 χιλιάδες τσιγάρα όταν το ανθρώπινο χέρι κατάφερνε να παράξει 2.000 με 3.000 τσιγάρα. Η συνέχεια αλματώδης. Εκατομμύρια τσιγάρα ετησίως όταν η μία μηχανή έγιναν δύο και οι δύο πολλές και πολύ πιο εξελιγμένες


Οι κατασκευαστές τσιγάρων προσθέτουν διάφορες αρωματικές και γλυκαντικές ουσίες προτού ο καπνός τεμαχιστεί σε λεπτές και μικρές λωρίδες. Η κατασκευή των τσιγάρων γίνεται με ειδικές μηχανές που τοποθετούν τον καπνό σε ειδικό χαρτί τον συγκολλούν και τοποθετούν το φίλτρο στο τελικό στάδιο. Η διαδικασία αυτή είναι ταχύτατη και φτάνει στα 8,000 τσιγάρα το λεπτό. Οι μηχανές συνεχίζουν συσκευάζοντας τα τσιγάρα σε πακέτα , έτοιμα πια για την προώθηση τους στην αγορά.

Οι καπνιστές στριφτού τσιγάρου ολοένα και αυξάνονται. Η πεποίθησή τους όμως, πως κάτι τέτοιο ευνοεί την υγεία τους θα πρέπει να σταματήσει, καθώς σύμφωνα με ειδικούς είναι όσο κακό όσο το κανονικό, βιομηχανικό τσιγάρο.




Και μην ξεχνάτε το giveaway με την κλήρωση στις 28 Γενάρη στην από  16 /1/2016  http://thalassoksila.blogspot.gr/2016/01   ανάρτηση. Δύο ημέρες και την Δευτέρα θα γίνει η κλήρωση!


Αν θέλετε να συμμετέχετε στην κλήρωση αφήστε το σχόλιό σας σε εκείνη την ανάρτηση!!!

 Καλό Σαββατοκύριακο!

19 σχόλια:

  1. Εγώ δεν καπνίζω και δεν είχα ιδέα τι κάνουν ακριβώς!
    Αλλά τους βλέπω εκεί τσούκου τσούκου τσούκου τσούκου, το χαίρονται βρε παιδί μου το θέμα της προετοιμασίας. Πφφ αμάν αυτή η κακή συνήθεια.
    Άλλοι ξεκινούν το ηλεκτρονικό, λένε ότι είναι ελαφρύτερο γιατί εσύ ελέγχεις τα συστατικά του καπνού.
    Τι να πω! Δεν ξέρω!
    Καλό σου βράδυ!
    Όμορφες οι θήκες σου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου άρεσε που μας έμαθες και 2 πραγματάκια παραπάνω!
    Μου αρέσουν πολύ οι καπνοθήκες! (Να τις βλέπω, καθότι μη καπνίστρια!)
    ;-)
    Είναι πολύ όμορφες όλες! Για όλα τα γούστα!!!
    ΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, κορίτσι μου! Καλό βραδάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ όμορφες οι καπνοθήκες που έραψες, Τέτα! Και ειναι και τόσες πολλές!!!! Προ ημερών έκλεισα εξάμηνο χωρίς τσιγάρο και είμαι πολύ ευχαριστημένη που το αποφάσισα μετά από 45 χρόνια και τα κατάφερα από την μιά μέρα στην άλλη!! Τό'πα και τό'κανα, που λένε! Αρκεί να υπάρχει θέληση! Βέβαια, πήρα κιλά, αλλά το παλεύω και αυτό τώρα...χαχαχα!!
    Πολλά φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολλά, κατατοπιστικά και χρήσιμα μάθαμε γι' αυτό το άχρηστο κατασκεύασμα που λέγεται τσιγάρο και απ' το οποίο δεν κατόρθωσα να απαλλαγώ ακόμα! Έρμαιο των παθών μου, η δικιά σου!!!
    Οι καπνοθήκες σου πανέμορφες και πολύ καλόγουστες!
    Φιλάκια και καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν και αντικαπνίστρια δεν μπορώ παρά να θαυμάσω τις όμορφες καπνοθήκες σου Τέτα μου.
    Φιλιά και καλό Σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θαύμασα τις υπέροχες καπνοθήκες σου Τέτα μου αλλά μου άρεσε πολύ και η ιστορία του καπνού που τις συνόδευε!! Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ✿゚ه° ·.
    Olá! É interessante a história que você contou sobre o tabaco. Não fumo e não gosto de ficar perto de fumantes, mas suas cigarreiras são lindas!

    No princípio, pensei que fossem carteiras ou porta moedas... um trabalho muito criativo. Parabéns!!!


    Muita paz e tudo de bom!
    Bom fim de semana! ✿ミ
    Beijinhos.
    ✿✿ミ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ωραία η αναφορά στην ιστορία του καπνού
    όπως κι οι καπνοθήκες σου
    Δυστυχώς καπνίζω.....

    φιλάκι γλυκό ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πόσα πολλές έφτιαξες Τέτα μου!! Μπράβο σου!! Πολύ όμορφες κι ιδιαίτερες!!
    Φιλιά και καλό σ/κ να χεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι όλες τόσο όμορφες!!!
    Μπράβο!!
    Φιλιά πολλά και καλή Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καπνοθήκες για όλα τα γούστα,ακόμη και για ρομαντικές υπάρξεις!! Καλογουστες καλοφτιαγμένες & χρήσιμες για τους φανατικούς του είδους Φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καπνοθηκες ε; ωραια ιδέα γι οσους καπνιζουν Τετα μου και εκανε και πολλες και ομρφες και μαζι με αυτες μαθαμε και την ιστορία του καπνού..!! να περνας ομορφα οτι και να κανεις .. φιλακιαααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολλές ,διαφορετικές και όμορφες οι καπνοθήκες σου Τετα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Παρ΄όλο που δεν καπνίζω δεν μπορώ να μην θαυμάσω αυτά τα μικρά κομψοτεχνήματα.
    Νάσαι πάντα καλά και καλή σου εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αν και δεν καπνίζω, θαυμάζω τις όμορφες θήκες σου.
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του τσιγάρου.
    Η ιστορία του μέλλοντος πάντως θα λέει πως η μόνη χώρα που δεν συμμορφώθηκε με την απαγόρευση στους δημόσιους χώρους, ήταν η Ελλάδα.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν και δεν καπνίζω, θαυμάζω τις όμορφες θήκες σου.
    Πολύ ενδιαφέρουσα η ιστορία του τσιγάρου.
    Η ιστορία του μέλλοντος πάντως θα λέει πως η μόνη χώρα που δεν συμμορφώθηκε με την απαγόρευση στους δημόσιους χώρους, ήταν η Ελλάδα.
    Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Και εγώ δεν καπνίζω! Και αν αναρωτιέστε τι τι ς έφτιαξα; Είναι προσφορά σε΄κάποιο bazaar!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Και εγώ δεν καπνίζω! Και αν αναρωτιέστε τι τι ς έφτιαξα; Είναι προσφορά σε΄κάποιο bazaar!

    ΑπάντησηΔιαγραφή