Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Θαλασσοξυλοδέλφινο!

Κανένα θαλάσσιο ζώο δεν έχει τόσο πολύ απασχολήσει συγγραφείς και ποιητές όσο το δελφίνι

Πολλοί ποιητές παλιοί (Πίνδαρος, Αρχίλοχος) αλλά και νέοι, έχουν γράψει για τα δελφίνια όπου φαίνεται η ευφυΐα τους, η αγάπη τους για τον άνθρωπο και ευγνωμοσύνη για όσους τα ευεργετούν, τα χαριτωμένα τους παιχνίδια και η μανία τους για τη μουσική.


Παράλληλα, μύθοι από τους πολυταξιδεμένους ναυτικούς, άνθρωποι που σώθηκαν από δελφίνια στις άγνωστες θάλασσες και έγιναν φίλοι μαζί τους, έρχονται να μας δώσουν άλλη νότα μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και να ερμηνευτούν μέσα από τα θαυμάσια κείμενα του Ομήρου, του Πλούταρχου, του Ηρόδοτου και άλλων ιστορικών και ποιητών της αρχαίων χρόνων.

Στην αρχαιότητα θεωρούσαν το δελφίνι βασιλιά των θαλασσών και σύμβολο του Δελφινίου Απόλλωνα και τον Ποσειδώνα. Φυσικό, λοιπόν, ήταν να δημιουργήσουν διάφορους μύθους σχετικούς με τα δελφίνια, ανάλογα με τις δυνατότητες και τη φαντασία που διέθετε ο καθένας.

Ένας απ’ αυτούς τους μύθους ανέφερε πως ο Διόνυσος, κάποτε, ταξίδευε μ’ ένα καράβι. Ενώ, όμως, έπλεαν, για κάποιο λόγο οι ναύτες επαναστάτησαν. Τότε ο θεός, γεμάτος οργή για αυτή τους την πράξη, τους πέταξε στη θάλασσα και τους μεταμόρφωσε σε δελφίνια!

'Αλλη εκδοχή είναι αυτή του Ομήρου που αναφέρει ότι οι δελφίνες ήταν Τυρρηνοί ληστές που συνέλαβαν και απήγαγαν με κάποιο ιστιοφόρο τον ωραίο, έφηβο Διόνυσο. Στη διάρκεια, όμως, του ταξιδιού, ένα ιστίο, ξαφνικά, βρέθηκε να είναι τυλιγμένο από αμπελόφυλλα απ’ όπου κρέμονταν τσαμπιά σταφύλια. Και, βέβαια, από τα σταφύλια άρχισε να τρέχει, μέσα στο καράβι, ευωδιαστό κρασί. Ο κυβερνήτης – που υποστήριζε από την αρχή τον Διόνυσο, μετετράπη σε λιοντάρι, οι δε ληστές τόσο τρόμαξαν από το θαύμα που είδαν, που πήδηξαν στη θάλασσα και γίνανε δελφίνια.

Τα δελφίνια εμφανίζονται στους μύθους και στην τέχνη των ενδογενών από το 'Οριεντ στις Ινδίες και από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη. 
Το δελφίνι, εκτός από τους μύθους και τις ιστορίες των λόγιων της εποχής, ήταν ένα  από τα βασικά θέματα διακόσμησης των σπιτιών και των νομισμάτων. 

Από τις  τοιχογραφίες στα ανάκτορα της Κνωσσού, στο μέγαρο της βασίλισσας, υποθέτουμε ότι είχε θέση στη κρητική μυθολογία, στον Μινωικό πολιτισμο
Όπως με πολλά άλλα μυστήρια της φύσης, εμείς οι 'Eλληνες συλλέξαμε ένα εντυπωσιακό ποσό γνώσης και σοφίας σε σχέση με τα δελφίνια. Αυτά τα θαλάσσια θηλαστικά αναμείχθηκαν με τις ζωές των Ολύμπιων θεών των οποίων οι πράξεις περιγράφονταν αλληγορικά σε σχέση πάντα με τον τρόπο ζωής των θνητών.
Ο Απόλλωνας, η Δήμητρα, η Αφροδίτη και ο Διόνυσος είναι μερικοί από το δωδεκάθεο που συνδέονται με τα δελφίνια
Τον 6ο αιώνα π.Χ. η Θήρα  κόβει το δικό της νόμισμα και καθιερώνεται το έμβλημα τον δύο δελφινιών. Κατά της διάρκεια των Πελοποννησιακών πολέμων η Θήρα παίρνει το μέρος των Σπαρτιατών.

Το δελφίνι υπήρξε θέμα αρκετών νέων λογοτεχνικών κειμένων όπως π.χ. "Ο Αρίωνας και το Δελφίνι" της Σμαράγδας Μανταδάκη, "Τα Δελφίνια" της Φανής Παπαλουκά, "Ο ψαράς και το δελφίνι" της Μαρίας Δαμουλάκη. Ο σεβασμός για αυτά τα πλάσματα της φύσης και η φιλία που δημιούργησε με τον άνθρωπο δεν μπορεί παρά να συγκινήσει.  Μια φιλία χωρίς αντάλλαγμα, χωρίς υποκρισία παρά αποτέλεσμα της αγάπης που τρέφουν οι δυο πλευρές. Το δελφίνι θα σώσει τη ζωή του ανθρώπου κάποια στιγμή και εκείνος τη δική του, αν τυχόν το ξεβγάλει η θάλασσα ή μπλεχτεί στα δίχτυα των ψαράδων.!

Ένα από τα ομορφότερα πλάσματα της θαλάσσιας ζωής που όλοι οι ταξιδευτές χαίρονται απίστευτα όταν κολυμπούν δίπλα τους!
Το δικό μου  δελφίνι βέβαια δεν έχει καμμία σχέση με την ομορφιά αυτού του πλάσματος ,είναι όμως φτιαγμένο με αγάπη και το  χαρίζω δηλώνοντας μία ακόμη συμμετοχή στον Καλοκαιρινό διαγωνισμό  του  αγαπημένου μας blog  "Δελφινάκι"!



39 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΤΟ ΔΕΛΦΙΝΙ ΣΟΥ!!!!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όμορφο το δελφινάκι σου. Θα το χαρεί το Δελφινοκόριτσο. Μου άρεσαν οι πληροφορίες για τα δελφίνια .Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χάρισέ το σε όλες μας, γιατί είναι πανέμορφο !!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ομορφο το ξυλινο δελφίνι σου Gina, και ολα οσα λές για τα δελφίνια ενδιαφέροντα, μου θύμισες που πήγα και στη Κνωσσό, ειναι ωραίο να θυμόμαστε λίγο την ιστορία μας, τη μυθολογία μας, σαν να ημουν εκδρομή και μας ξενάγησες σήμερα, φιλάκαι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή μου Τζίνα, με συγκίνησες πολύ... Πρώτον που αγαπάς τα δελφινακια (χαίρομαι να γνωρίζω κόσμο που τα αγαπά),δεύερον,που αφιέρωσες μια τόσο όμορφη ανάρτηση σ αυτά τα αθώα και χαριτωμένα πλάσματα με την όμορφη κατασκευή σου και τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες σου, να συμπληρώσω ότι οι Δελφοί πήραν το όνομα τους από τα δελφίνια και τρίτον που αφιέρωσες τόσο χρόνο για μένα και τον διαγωνισμούλη μου με τρεις συμμετοχές σου...Σ ευχαριστώ πολύ πολύ , λάτρεψα και τις τρεις πολύ πολύ , είμαι πολύ χαρούμενη, τρέχω να το βάλω με τις άλλες συμμετοχές σου... Καλή επιτυχία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επίσης, γράφεις Το δικό μου δελφίνι βέβαια δεν έχει καμμία σχέση με την ομορφιά αυτού του πλάσματος ,είναι πολύ όμορφο Τζίνα μου, εγώ το λάτρεψα πολύ

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω καλό μου Δελφινάκι. Καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
    3. Εγώ σ ευχαριστώ καλή μου Τζίνα , αφιέρωσες τόσο χρόνο για μένα 3 δημιουργίες..τις λάτρεψα όλες... επίσης, στη σημερινή μου ανάρτηση τι όμορφο σχόλιο, τι γλυκά λόγια..Με συγκίνησαν,σ ευχαριστώ πολύ...Σου στειλα και εμαιλ αλλά μου ήρθε πίσω
      Καλή εβδομάδα

      Διαγραφή
  6. Μου άρεσε πολύ το δελφίνι σου, δεν έχει σημασία η "φωτογραφική" απεικόνιση, αλλά η ιδέα, ο αέρας και φυσικά, το κυριότερο, η ψυχή του καλλιτέχνη!

    Ήμουν σίγουρη ότι το Δελφινάκι μας θα το λατρέψει και διαβάζοντας τα σχόλια έφτασα και στα δικά του!!! :))
    Είδες;

    Φιλάκια πολλά, μπράβο σου για τη δημιουργία σου και πολλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες!
    Καλό Σαββατοκύριακο! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όμορφη δουλειά και χρήσιμες πληροφορίες για τον ρόλο του δελφινιού μέσα στην ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μα πως να μην ξετρελλαθεί το Δελφινοκόριτσό μας;
    Είναι καλοφτιαγμένο!
    Καλό ξημέρωμα Τέτα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ευχαριστούμε Τζινάκι για το κείμενο και τις πληροφορίες που μας έδωσες για τα δελφίνια!!!συγχαρητήρια για το έργο σου είναι πανέμορφο,ότι πρέπει για το δελφινοκόριτσο
    μας και τον δελφινοδιαγωνισμό!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημέρα όμορφο το δελφινάκι σου και πολύ ωραία ανάρτηση ! Με το που είδα την ανάρτηση σκέφτηκα το Δελφινάκι ότι θα ενθουσιαζόταν και δεν έπεσα έξω!!!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπέροχο το δελφινάκι σου!!! Καλή επιτυχία!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μου αρέσει πολύ!!!!! Φιλάκια Gina καλό Σ/Κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι υπέροχο! Έχει πολύ όμορφη κίνηση και επίσης μου αρέσει πολύ ο τρόπος που απεικόνισες τα κύμματα. Καλή επιτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. το ξερα το ξερα ο,τι κατι θα κανες........!!!!!!!!!!φανταστικοοοοοοοοοοο........τι να γραψω πια δεν υπαρχει αναρτηση σου που να μην μ ενθουσιασει κ μενα δεν με συγκινει οτι εχει σχεση με τη θαλασσα ως βουνισια που μαι............χαχχαχαχα.........μπραβο και παλι........ανησυχο πνευμα μου εσυ.......εμπνεεσε απ το ατελειωτο γαλαζιο τελος.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Υπέροχο το θαλασσοξυλοδέλφινο και χρήσιμες οι πληροφορίες! Να'σαι καλά και φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αχ! Τι όμορφος πίνακας!! Και τι υπέροχο αφιέρωμα!! Τους μύθους για το πως δημιουργήθηκε το Δελφίνι δεν τους είχα ξανακούσει! Πολύ ενδιαφέρουσα όλα!!
    Καλό σ/κοο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Très jolie création toujours avec le thème de la mer...
    Bon weekend !
    Anna

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάρα πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα ανάρτηση!
    Πολύ όμορφη η συμμετοχή σου στην πρόκληση του "Δελφινούι" μας!
    Μου έδωσες κι εμένα ιδέες ! Σε ευχαριστώ!
    Φιλάκια πολλά πολλά! :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ομορφο το θαλασσένιο δελφινάκι! Ομορφη και η συμετοχή σου!
    Να'σαι καλά, Τέτα! Καλή Κυριακή να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Hay,

    Your fish is very beautiful!
    You are a artist with materials from nature.

    Love from Holland
    www.marijkevanooijen.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Tι όμορφο Δελφινάκι! Μπράβο Gina μου!! Έχεις μεγάλο ταλέντο! Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό του καλού μας Δελφινιού! Πολλά φιλούθκια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ευχαριστούμε για τις δελφινοπληροφορίες.Πολύ όμορφη η κατασκευή.Γενικότερα με άρεσαν ΟΛΑ όσα φτιάχνεις.Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πολύ όμορφο ζώο το δελφίνι! Πώς να μην εμπνεύσει τους καλλιτέχνες; Απ΄ όσο βλέπω, ενέπνευσε και σένα με τον καλύτερο τρόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πολύ όμορφη ανάρτηση! Και το δικό σου δελφίνι εξαιρετικό!
    (Το μήνυμα στο έστειλα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. μέσα απο εσένα έμαθα για τον καλακιαρινό διαγωνισμό του Δελφινοκόριτσου μας...μου αρεσαν οι πληροφορίες σουγια τα δελφινια αυτα τα πανέμορφα πλάσματα της θάλασσας.. δεν είδα τις προηγούμενες σου ανα ρτήσεις με το θεμα..αλλα μου άρεσε αυτό που είδα με τα θαλασόξυλα... ωραία ιδέα.. Τζίνα... σου ευχωμαι να εισαι παντα καλά και να δημιουργε΄ςις όμορφα πραγματα ... φιλακια πολλα παω απο το Δελφινακι ... να τα πούμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τζινάκι μου τι θαύματα μας έκανες πάλι!θεικό!!!!και στο σύνολό της εξαιρετική η ανάρτησή σου!!ειδικά η αναφορά που κάνεις στα βιβλία που έχουν σαν θέμα τους το δελφίνι!!Νάσαι καλά πάντα να μας μαγεύεις με τις δημιουργίες σου!σου στέλνω την αγάπη μου και άπειρα φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πολύ όμορφη η δημιουργία σου με το δελφινάκι!Καλή επιτυχία στο διαγωνισμό!Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ...Καλημερα..πολυ ομορφο το θεμα..θαλασσα..χρωμα..αλμυρα..πανεμορφο..να σαι καλα..σε φιλω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Καλησπέρα! Τι όμορφος το δελφίνι σου; Πολύ ωραία δημιουργία!! Μυρίζει θάλασσα!!! Μπράβο σου!!! Σε περιμένω στο μπλοκάκι μου με βραβειάκι. Πολλά φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Καλησπέρα, Τέτα μου! Το δελφίνι σου καταπληκτικό! Έκανες πάρα πολύ καλή δουλειά.
    Πέρασε και από εμένα, σε περιμένει βραβείο.
    Πολλά φιλιά, να περνάς όμορφα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Σ'ευχαριστώ γλυκό μου Τζινάκι για τα εγκάρδια σχολιά σου στο μπλόγκ μου..κι εσύ μια νεράιδα της θάλασσας είσαι που μας μαγεύεις με τις δημιουργίες σου!Αλήθεια αισθάνομαι πολύ τυχερή που έχω βρεί τόσο καλά και καλλιεργημένα παιδιά μέσα στην μπλογκόσφαιρα σαν και σένα!!φιλάκια άπειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. kalimera th panemwrfw delfinakh katapliktikh doylia megali fantasia mprabw soy edwses zwh pali sta jila filia....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ενα όμορφο βραβειάκι σε περιμένει στο σπιτάκι μου. πέρασε να το παρεις. Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή