Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

Πεταλούδα από θαλασσόξυλα

Μία πεταλούδα από θαλασσόξυλα που καμία δεν έχει σχέση με τα πανέμορφα έντομα που κατακλύζουν την φύση με υπέροχα χρώματα και συμμετρικούς συνδυασμούς σχεδίων!



Στην αρχαία Ελλάδα οι πεταλούδες ονομάζονταν «ψυχές», καθώς πιστευόταν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών. Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν την πεταλούδα «σκώληκα ή καμπή», ενώ τη χρυσαλλίδα, το επόμενο δηλαδή στάδιο μεταμόρφωσης από την κάμπια, «νεκύδαλλο», που σημαίνει «περίβλημα νεκρού».

Στην ελληνική μυθολογία η Ψυχή, μια θνητή, απελευθερώθηκε από το θάνατο από τον Δία και η μυθολογική εικονοπλασία την αναπαριστά πολλές φορές με φτερά πεταλούδας. Απελευθερωμένο από τον θάνατο το σώμα της Ψυχής θα μπορούσε να πετάξει ελεύθερα στα ύψη, αναχωρώντας από τα δεσμά της χρυσαλίδας της.


Με την ομορφιά της η Ψυχή ξύπνησε τη ζηλοτυπία της Αφροδίτης, γιατί τον ίδιο τον Έρωτα σαγήνεψε. Ο Ζέφυρος την μετέφερε σε μια ανθισμένη κοιλάδα, για να ζήσει σε ανάκτορο ονειρικό. Κάθε νύχτα συναντούσε εκεί έναν εραστή, που υποτίθεται ότι δεν έπρεπε να δει. Με τις κακόβουλες συμβουλές των αδελφών της ξύπνησε η περιέργειά της και προσπάθησε μ’ ένα λυχνάρι να δει ποιος μοιραζόταν το κρεβάτι της. Μια σταγόνα λάδι έπεσε πάνω στον θεό που πέταξε αμέσως μακριά. Έτσι άρχισε η φοβερή θλίψη, από την οποία θα μπορούσε να ξεφύγει η Ψυχή μόνο με την βοήθεια του Έρωτα.

Στο μύθο η Ψυχή συνδέεται με την πεταλούδα και ο μύθος ερμηνεύεται βάσει αυτής της διπλής ιδιότητας. Είναι η ιστορία της ψυχής που αγγίζεται από τη θεία αγάπη, αλλά εξαιτίας των λαθών της πρέπει να υποβληθεί σε ορισμένες δοκιμασίες πριν επιτύχει την μακαριότητα της αθανασίας. Η νυχτοπεταλούδα που προσελκύεται από τη φλόγα, σαν την ψυχή που προσελκύεται από τις θεϊκές αλήθειες, καίει τα φτερά της. Τούτη η εικονοπλασία είναι μια συμβολική απόδοση των δοκιμασιών που πρέπει να υπομένει η ψυχή, πριν γνωρίσει την αθανασία του επέκεινα.

Στους Αζτέκους, υπήρξε το σύμβολο του φωτός και της φωτιάς, αλλά και της ψυχής των νεκρών πολεμιστών. Για τους ινδιάνους της Αμερικής, ήταν το σύμβολο προόδου και αλλαγών.
Για τους Ινδούς, η άσπρη πεταλούδα είναι το πνεύμα των νεκρών. Κατά την ιρλανδική μυθολογία, η αγαπημένη του θεού Mider μεταμορφώθηκε από την πρώτη του σύζυγο επειδή την ζήλεψε, σε λιμνούλα.


Στην Ιαπωνία, το ζεύγος πεταλούδων, συμβολίζει την συζυγική ευτυχία. Η παρουσία τους στο σπίτι σημαίνει μια επίσκεψη ή ακόμη και θάνατο στην περίπτωση άρρωστου οικογενειακού μέλους. Στην Κίνα, αποτελεί το σύμβολο της νεανικής λαχτάρας να πειραματιστεί στον έρωτα. Τέλος, στην Ανατολή, παρά τη σύντομη ζωή της, συμβολίζει μακροζωία, διότι αντιστοιχεί στον αριθμό 70. Έτσι, όταν εύχονται πεταλούδα σε κάποιον είναι σαν του εύχονται επιπλέον εβδομήντα χρόνια ζωής.

«Στα νησιά του Σολομώντα εκείνος που φεύγει απ' τη ζωή, μπορεί να διαλέξει τι θα γίνει μετά το θάνατο. Επιλέγει συχνά μια πεταλούδα».



ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!

29 σχόλια:

  1. Έχεις συνταιριάσει πολύ όμορφα τα θαλασσόξυλα για να σχηματίσεις την πεταλούδα σου, την οποία και παρουσίασες με τόσες πληροφορίες.
    Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο λιγη υπομονή χρειάζεται για να ταιριάσουν τα ξυλαράκια! Καλό βράδυ.

      Διαγραφή
  2. Συμφωνώ με την Ελένη πιο πάνω! Η σύνθεση της πεταλούδας είναι άψογη... πολύ καλοδουλεμένη! Και οι πληροφορίες πολύ ενδιαφέρουσες. Φιλιά, καλή σου εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδιαφέροντα όσα μάθαμε για την πεταλούδα και η κατασκευή με τα θαλασσόξυλα τέλεια. Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  4. Μου αρέσει που από τα σκόρπια ξυλαράκια της θάλασσας έχεις το ταλέντο να φτιάχνεις τόσο όμορφα πράγματα.Καλή εβδομάδα να έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Eξαιρετική η πεταλούδα,όπως και οι πληροφορίες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την πεταλούδα όσο για τις πληροφορίες απλές γνώσεις μετά από λίγη αναζήτηση!

      Διαγραφή
  6. εκπληκτική η καλλιτεχνική σου δυνατότητα!!!Ομορφη δημιουργία Καλή σου εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μοναδική η πεταλούδα! Πάντα θαυμάζω την ποσοτητα από θαλασσοξυλα αλλά και τον τροπο που τα συνδυάζεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εξαιρετική η δημιουργία σου, αλλά και η ανάρτηση. Καλή εβδομάδα σου εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να δω τι άλλο θα φτιάξεις με τα θαλασσόξυλα...
    Τι έμπνευση είναι αυτή!!!
    Μπράβο σου και για την έμπνευση και για το αφιέρωμα στην περαλούδα...
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον έχω πάρει φόρα ελπίζω να μην χάσω την έμπνευσή μου!

      Διαγραφή
  10. Πολύ όμορφη η θαλασσοξυλένια σου πεταλουδίτσα! Την λάτρεψα..Και το βίντεο μου άρεσε..Οπως λέω κάθε φορά μου αρέσει ο συνδυασμός που κάνεις το έργο σου με την εξήγηση του καθε τι ..Για την ψυχή και τον έρωτα (ελληνική μυθολογία) το ξαναδιαβασα παλιά, για τους υπόλοιπους λαούς πρώτη φορά. Και μου άρεσαν αυτά που έμαθα (μου αρέσει να μαθαίνω ήθη,έθιμα του υπόλοιπου κόσμου) Ευχαριστώ γι αυτά που έμαθα (θα μπορούσα μήπως να τα βάλω και γω στο μπλογκοσπιτάκι μου);Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντα με τον καλό τον λόγο! Φυσικά και ναι δελφινάκι μου.Καλή εβδομάδα.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την άδεια..Το έβαλα , εδώ είναι
      http://delfinaki-sunset.blogspot.com/2013/02/blog-post_6962.html

      Διαγραφή
  11. Εξαιρετική η σύνθεση με τα θαλασσόξυλα! Εχεις καταφέρει να συνδυάσεις πανέμορφα τα ταπεινά, κατά τ'άλλα, ξύλα και να φτιάξεις μια όμορφη γήινη πεταλούδα!
    Καλή εβδομάδα να'χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι μαθαίνει κανείς... Πολύ όμορφη η πεταλούδα σου από θαλασσόξυλα, δεν έχω ξαναδεί παρόμοια :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πω πωωω!!
    Υπέροχη έγινε η πεταλούδα σου!
    Συγχαρητήρια...Φοβερή δουλειά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τι υπέροχη ανάρτηση, Gina!! Δεν ήξερα κανέναν από τους μύθους ,και τις πληροφορίες που μοιράστηκες μαζί μας, για τις πεταλούδες!! Πολύ ενδιαφέροντα όλα!!
    Αλλά και το δημιούργημά σου, φανταστικό!! Πανέμορφη η πεταλούδα σου!!
    Καλή εβδομάδα να έχεις!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. τι όμορφο κέιμενο αλλα και η πεταλούδα σου λες και κρύβει της θάλασσας τα μυστικά μπράβο Τέτα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή