Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Δαχτυλίδι με σπείρες από σύρμα

Η Σπείρα -ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα, που χρησιμοποιείται από παλαιολιθική εποχή! Αυτό το περίπλοκο σύμβολο το συναντάμε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς-στην Αίγυπτο, Κρήτη,


Μυκήνες, Μεσοποταμία, Ινδία, Κίνα ,Ιαπωνία ,Ευρώπη, Σκανδιναβία ,Βρετανία...Και  παντού  πάνω από όλα είναι σύμβολο της ζωτικής δύναμης.
Το σχήμα του σπιράλ (spiral) το συναντάμε και στην φύση, στη ζωή, στο «είναι» μας, στους νόμους του κόσμου μας, στην ταυτότητά μας.
Ζούμε χαμένοι στην αιωνιότητα, σε έναν γαλαξία σπειροειδή τύπου. Αν κοιτάξουμε γύρω μας οι ανεμοστρόβιλοι,τα κελύφη των σαλιγκαριών της θάλασσας αλλά και της ξηράς,τα δαχτυλικά αποτυπώματα, ακόμα και στο μόριο του DNA βρίσκουμε την μορφή της σπείρας .

Η σπείρα που συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και την δυναμική κίνησή του, συμβολίζει τον χρόνο. Ως μέρος της ομαλής ατελείωτης γραμμής συμβολίζει  επίσης την ανάπτυξη ,την συνέχεια ,τον ρυθμό της αναπνοής και της ίδιας της ζωής. Όταν χρησιμοποιείτε ως προσωπικό φυλαχτό η σπείρα βοηθά την συνείδηση μας να αποδεχθεί τις στροφές , τις αλλαγές και την εξέλιξη της ζωής.

Βρίσκεται στη φύση, στη ζωή, στο «είναι» μας, στους νόμους του κόσμου μας, στην ταυτότητά μας. Συμβολίζει το κέντρο, την εστία, το πέρασμα του χρόνου από εποχή σε εποχή, από τη μέρα στη νύχτα και πάλι στη μέρα. Την εξωστρέφεια. Την κοινωνικότητα. Την τελετουργία

Η ελικοειδής μορφή του κελύφους των σαλιγκαριών, η σπείρα,  ενέπνευσε τον Αρχιμήδη, ο οποίος επινόησε τον εκπληκτικό μηχανισμό-αντλία «ατέρμονα κοχλία».



Εμένα απλώς με βοήθησε να δημιουργήσω ένα ακόμη δαχτυλίδι από σύρμα με επάλληλες σπείρες και χάντρες.

Καλό βράδυ και σας χαρίζω το επόμενο τραγούδι των ΠΥΞ ΛΑΞ Δαχτυλίδια της Αυγής!




5 σχόλια: