Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Δαχτυλίδια με σύρμα και χάντρες

Ένα κόσμημα μια ιστορία: Δαχτυλίδι
(Μέρος 3ο )

Ενώ κατά τον 15ο αι. τα δαχτυλίδια κοσμούσαν όλα τα δάχτυλα, η μόδα της Αναγέννησης επέβαλε να φοριούνται μόνο σε ένα ή δύο. Το μπαρόκ δημιούργησε το δαχτυλίδι κηπάριο με διακόσμηση φύλλων και λουλουδιών. Ονομαστό ήταν κατά τον 18ο αι. το δαχτυλίδι a la marquise για το χαρακτηριστικό μακρουλό σχήμα του. Οι χρυσοχόοι της εποχής εξαντλούσαν όλη τη φαντασία τους και τις δυνατότητες της τέχνης τους στην κατεργασία των χρωματιστών σμάλτων και των πολύτιμων λίθων και έδιναν στα κοσμήματα αυτά μια ξεχωριστή κομψότητα.

σχ, 01102012 - 1


Μετά τη Γαλλική επανάσταση πραγματοποιήθηκε επιστροφή σε μια μόδα πιο αυστηρή, που έδειχνε προτίμηση θεματολογικά μεν στα ιστορικά και πολιτικά σύμβολα, ενώ σε ό,τι αφορά τα μέταλλα κατασκευής στο ατσάλι, στον χαλκό και στον σίδηρο.


σχ, 01102012 - 2




σχ, 01102012 - 2α




Στην εποχή του Ναπολέοντα, η μόδα εμπνεόταν από τις κλασικές προτιμήσεις και χρησιμοποιούσε κυρίως ως διακοσμητική πέτρα την καμέα, ενώ την εποχή που ακολούθησε προσπάθησαν να ξεφύγουν από αυτούς τους κανόνες αναζητώντας μια πρωτοτυπία στην ασυμμετρία του σχήματος.

σχ, 01102012 - 3



Η σύγχρονη χρυσοχοΐα εισήγαγε στην κατασκευή των δαχτυλιδιών τη χρήση της πλατίνας, που εξαιτίας της ελατότητάς της χρησιμοποιείται μόνο στη χρυσοχοΐα υψηλής ποιότητας. Σήμερα, οι πιο σημαντικές από τις πέτρες που δένονται σε δαχτυλίδια είναι το σμαράγδι, το μπριγιάν, το ρουμπίνι και το ζαφείρι. Τα μπριγιάν, όπως και οι άλλοι πολύτιμοι λίθοι, δένονται με δύο τρόπους: a jour ή a l` etoile. Το πρώτο δέσιμο επιτρέπει στην πέτρα να φαίνεται ολόκληρη σχεδόν από όλες τις πλευρές, ενώ το άλλο, που παρουσιάζει περισσότερες έδρες, χρησιμοποιείται για μικρότερους λίθους που έχουν ανάγκη να προβληθούν για να δημιουργήσουν μεγαλύτερη εντύπωση

σχ, 01102012 - 4



Τα δικά μου δαχτυλίδια βέβαια δεν έχουν καμμία μα καμμία σχέση με αυτές τις πληροφορίες, είναι όλα φτιαγμένα, από ευτελή υλικά όπως σύρμα και χάντρες διαφόρων ειδών.

3 σχόλια:

  1. Καλο μηνα GINA!Πολυ ομορφες οι δημιουργιες σου και πολυ ενδιαφεροντα τα ιστορικα στοιχεια,Φιλια Αναστασια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα τα δαχτυλίδια σου Gina μου!!! Και πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μοιράστηκες μαζί μας! Φιλάκια πολλά και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Olá Gina boa tarde!
    Ficaram lindos muito criativos os anéis!! Parabéns pelo capricho!!
    Bjs e uma linda e feliz semana
    Dulcineia

    ΑπάντησηΔιαγραφή