Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Παγκόσμια ημέρα των ζώων!

4 Οκτώβρη,  παγκόσμια ημέρα των ζώων!

Ο εορτασμός της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ξεκίνησε το 1931 στη Φλωρεντία σ’ ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών, ως ένας τρόπος ευαισθητοποίησης κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση είδη ζώων. Από το 1931 μέχρι σήμερα, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει πλέον όλα
τα είδη του ζωικού βασιλείου.


Ημέρα του παγκόσμιου προβληματισμού για τους συγκάτοικούς μας στον πλανήτη Γη καθιερώθηκε η 4η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, (πέθανε στις 3 Οκτωβρίου 1226), που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με στοιχεία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF ένα στα τέσσερα θηλαστικά και ένα στα οκτώ πουλιά που απαντώνται στον κόσμο απειλούνται με εξαφάνιση στο κοντινό μέλλον. Στη χώρα μας, μια από τις πλουσιότερες σε βιοποικιλότητα χώρες της Ευρώπης, βρίσκονται σε κίνδυνο 29 είδη θηλαστικών, ενώ το 15% (171 είδη) των σπονδυλόζωων της Ελλάδας είναι πιθανό να εξαφανιστεί στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον. Πολλά από τα ζώα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε ως παιδιά διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο: το κοινό δελφίνι, το ελάφι, ο πελαργός, το τσακάλι, οι θαλάσσιες χελώνες. Ο κατάλογος είναι μακρύς και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια διαρκώς διευρύνεται.
Οι κυριότερες απειλές για αυτά τα είδη εντοπίζονται στη συρρίκνωση και απώλεια των βιοτόπων τους, την υπεραλίευση και την παρεμπίπτουσα αλιεία, τη ρύπανση αέρα, εδάφους και υδάτων και την κλιματική αλλαγή.
Κίνδυνο για τα ζώα αποτελούν και τα διάφορα πειράματα που γίνονται ανεξέλεγκτα και χωρίς όρια επάνω τους για ερευνητικούς σκοπούς.


Αρκεί άραγε μία ημέρα; Αρκεί μία ημέρα για να ανταποδώσουμε οφέλη και αισθήματα;
Και καλά τα οφέλη είναι υλικά στοιχεία ας πούμε και έχουν τιμή!
Τα συναισθήματα;
Ποιο; μπορεί να αποτιμήσει τα συναισθήματα;
Ποιος μπορεί να πληρώσει την ψυχική ηρεμία που σου προσφέρουν;
Ποιος μπορεί να πληρώσει την ματιά που σου ρίχνουν όταν είσαι λυπημένος;
Ποιος μπορεί να πληρώσει την χαρά όταν σε βλέπουν να γυρίζεις;
Ποιος:
Αρκεί λοιπόν μια μέρα;




ΕΛΠΊΖΩ ΜΕ ΑΥΤΌ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΝΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΊΗΣΑ  ΚΆΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΛΥΠΆΜΑΙ, ΛΥΠΆΜΑΙ ΠΟΛΎ,  ΓΙΑ ΌΣΟΥΣ ΣΤΕΝΟΧΩΡΗΣΑ




6 σχόλια:

  1. οι μικρή μου φίλοι έχουν μείνει στο πατρικό μου, αν και κάμποσα μίλια μακριά τους τους σκέφτομαι συνέχεια. Αλλά ανάγκες δεν έχουν μόνο τα κατοικίδια, αλλά και τα αδέσποτα. Ας φροντίζουμε όσο μπορούμε και τους περαστικούς φίλους των πεζοδρομίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα!!
    Δυστυχώς το βίντεο περιγράφει την αλήθεια σε όλο της το μεγαλείο.
    Δεν είναι εύκολο να έχεις ένα σκυλί στο σπίτι.. και καλά θα κάνουν κάποιοι πριν το πάρουν να ενημερώνονται καλύτερα!
    Δεν είναι άψυχα λούτρινα για να παίζουν τα παιδιά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα φίλη μου! Πόσο δίκιο έχεις! Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακάρι τα πράγματα να πάρουν έστω μια μικρή τροπή προς το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλή μου christina's eyes, δεν κατηγορώ το ότι κάποιος δεν μπορεί να πάρει μαζί του σε αλλαγή κατοικίας τους φιλαράκους του, άλλωστε μπορεί να μην τους αρέσει να χαλάσουν την "βολή " τους, σημασία έχει παραμένουν σε χώρο που τα αγαπούν!
    το κακό της υπόθεσης είναι με όσους βλέπουν το κουτάβι των δύο μηνών χωρίς να ζητήσουν να μάθουν στοιχεία για την φυσική του εξέλιξη, τον χαρακτήρα τις απαιτήσεις όπως λέει και η φίλη confusedmind.
    Και τελειώνοντας πιστεύω ότι λείπει η αγωγή από εμάς τους έλληνες, είμαστε αρκετά εγωϊστές και ΄δεν σκεφτόμαστε τα αποτελέσματα των πράξεών μας.
    Ας ελπίσουμε 'οτι κάποια στιγμή θα αλλάξουμε προς το καλύτερο!
    Φιλάκια σε όλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις τόσο δίκιο!Συμφωνώ!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή