Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Καθαρή Δευτέρα

Η Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των Απόκρεω και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.
Η λέξη Καθαρή εκκλησιαστικά σημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία.  Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής.





Απαραίτητα στοιχεία της αποκριάς θεωρούνται τα κούλουμα και ο χαρταετός..
Με τον όρο κούλουμα, εννοούμε τη μαζική έξοδο του κόσμου στην ύπαιθρο και τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας έξω στην φύση.





Τα κούλουμα είναι γνωστά και σαν κούλουμπα, κούμουλες, κουμουλάθες ή κούμουλα. Η  προέλευση της λέξης είναι λατινική, από το cumulus που εκτός από την σημασία του σωρού,   σημαίνει και την αφθονία, το περίσσευμα, το πέρας, αλλά και τον επίλογο.

Η γιορτή της Καθαράς Δευτέρας θεωρείται ο επίλογος των βακχικών εορτών της αποκριάς, οι οποίες ουσιαστικά αρχίζουν την Τσικνοπέμπτη και τελειώνουν την Καθαρά Δευτέρα.

Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα καθαρίζουν ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, διότι και τέτοιου είδους λιχουδιές γεύονται μερικοί, αντί για λαγάνες, χαλβά, ελιές και πίκλες που προτιμούν οι πιο πολλοί, σαν αποτοξίνωση από τα πλούσια φαγοπότια της αποκριάς.

Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού. Τους χαρταετούς τους κατασκεύαζαν παλιά μόνοι τους με καλάμια και χαρτί. Ήθελαν μαστοριά στο ζύγισμα. Αν δεν τα κατάφερνες να τα ζυγιάσεις χαρταετό ψηλά δεν έβλεπες.  Με το χαρταετό πέταγαν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, με τον ερχομό της άνοιξης.

Ένα άλλο απαραίτητο συμπλήρωμα του εθίμου της Καθαρής Δευτέρας που από κανένα σπίτι δεν λείπει είναι η λαγάνα. Έτσι λοιπόν σήμερα θα σας δώσω την δική μου συνταγή

ΛΑΓΑΝΑ

1 κιλό αλεύρι σταρένιο, εγώ το παίρνω χύμα από φούρνο. Προτιμώ να έχει αρκετά κίτρινο χρώμα.
1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξερή μαγιά,  η,  ένα κυβάκι φρέσκια
1 και1\2  κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1   κουταλάκι  του γλυκού ζάχαρη
4 κουταλιές της .σούπας λάδι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
Χλιαρό νερό
Σουσάμι αρκετό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε την μαγιά,  την ζάχαρη,  το αλάτι,  και 5 κουταλιές αλεύρι,  σε ένα μπολ με χλιαρό νερό λίγο,  το αφήνουμε για μισή, με τρία τέταρτα της ώρας, αφού το σκεπάσουμε με κάτι ζεστό, για να «φουσκώσει» .

Στη συνέχεια, ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, (εκτός από το σουσάμι),  στο μίγμα της μαγιάς και αρχίζουμε να ζυμώνουμε, προσθέτοντας λίγο -  λίγο χλιαρό νερό,  ζυμώνουμε καί προσθέτουμε νερό σταματώντας μόλις η ζύμη μας δούμε οτι ξεκολλάει απο τα τοιχώματα της λεκάνης μας.

Το σκεπάζουμε και πάλι να είναι ζεστό και το βάζουμε κοντά στο καλοριφέρ ή το τζάκι αν είμαστε στην εξοχή και το αφήνουμε τουλάχιστον μία ώρα να «ξεκουραστεί»
Το χωρίζουμε σε 3 μπάλες ,λαδώνουμε 3 ταψάκια απλώνουμε με το χέρι την κάθε μπάλα και την πατάμε με το χέρι να πάρει σχήμα λαγάνας.

Βρέχουμε τα χέρια και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι  και το κολλάμε επάνω στις λαγάνες. Τις αφήνουμε για 1\2 ώρα,σκεπασμένες και μετά τις πατάμε με τα δάχτυλα να κάνουν λακουβίτσες και τις φουρνίζουμε στους 200 βαθμούς περίπου 1\2 ώρα !

 

Καλή επιτυχία! Και του χρόνου!

Και μια και πολλοί θα βρεθούμε στην εξοχή ας δούμε κάποιες ιδέες για γλάστρες με παλιά αντικείμενα που μπορεί να έχουμε στο χωριό μας ή το εξοχικό μας!!!


Ένα παλιό μεταλλικό καζανάκι, γλάστρα για τον πάπυρό σας


Ένα καροτσάκι οικοδομικό, μπορεί να γίνει όχι μόνο γλάστρα για λουλούδια, αλλά και ο μικρός μπαξές σας, όπως και η παλιά λεκάνη  ή η μπανιέρα που αλλάξατε και είναι δύσκολο να βρείτε που να την πετάξετε!






Καλά να περάσετε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου