Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Χαρταετός

Το Τριώδιο βέβαια άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο, όμως εγώ δεν πρόλαβα, να ασχοληθώ πριν από σήμερα. Έτσι λοιπόν έφτιαξα τον δικό μου χαρταετό! Όπως τότε που  είμασταν παιδιά....
Στην Ελλάδα, δεν έχει σε όλες τις περιοχές το αυτό το όνομα. Τον χαρταετό στη Θράκη τον λένε και πετάκι, στα Επτάνησα και Φύσουνα, ενώ γενικά τους εξάγωνους αϊτούς τους λένε και σμυρνάκια.
Για τα ελληνικά κούλουμα, ο χαρταετός κατασκευαζόταν πάντα από τα ίδια τα παιδιά, με ή χωρίς τη βοήθεια των δικών τους, με απλά υλικά, όπως χαρτί, καλάμι ή λεπτό πηχάκι, σπάγγο και εφημερίδες και με περισσεύματα από τις αποκριάτικες κορδέλες.


Ο χαρταετός φαίνεται να άνοιξε για πρώτη φορά τα πολύχρωμα εύθραυστα φτερά του περίπου στα 1000 π. Χ., και έκτοτε δεν έπαψε να χρωματίζει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τον ουράνιο θόλο, από την Ανατολή έως τη Δύση.
Όμως σήμερα ο δικός μου χαρταετός δεν πρόκειται να ταξιδέψει στους αιθέρες, απλώς θα στολίζει την πόρτα μου για την περίοδο των Απόκρεων.



Δείτε λίγο κα τις λεπτομέρειες! Γιατί αφού δεν είχα σκοπό να τον πετάξω τον στόλισα και με λουλουδάκια από χαρτί και στα "αυτιά του" και κατα μήκος όλης της ουράς του!




Και να θυμάστε. Κάθε διατήρηση λαϊκού εθίμου είναι βήμα προς την Ελευθερία. Είναι πράξη δράσης ενάντια στην άχρωμη λαίλαπα του τσιμέντου που σκλαβώνει την ψυχή μας. Κάθε ματιά στον ουρανό είναι δήλωση Αληθείας. Έχει τόσες μνήμες αυτό το γαλάζιο..

Στη συνέχεια θα δούμε κάτι τελείως διαφορετκό. θα δούμε κοσμήματα.
Ξεκινάμε με ένα κολιέ από σατέν ύφασμα σε κόκκινο χρώμα. Βέβαια μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε ύφασμα και σε όποιο χρώμα θέλετε.



Το δεύτερο κολιέ είναι από ύφασμα σε λαδοπράσινες αποχρώσεις και συνδιασμό με αλυσίδα και κουμπιά από φίλντισι.



Το επόμενο και αυτό κόκκινο από αλυσίδα, κόκκινες χάντρες και τσόχινα λουλούδια










 <a href="http://mnpls.com/" title="Bye Myspace Comments"><img src="http://i.mnpls.com/246/24685.gif" alt="Bye Myspace Comments" border="0"></a><br><a href="http://mnpls.com/bye-24685.html" title="Bye Myspace Comments">MyNiceProfile.com</a>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου