Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Καπνοθήκες

Κόκκινη καρώ καπνοθήκη με τέσσερεις διαφορετικές εκδοχές στο εσωτερικό της. οι δύο από αυτές διαθέτουν και θήκη για μικρό αναπτήρα Bic.



Θήκη για τα χαρτάκια από μλε δερματίνη




Εκρού εωτερικό με εκρού θήκη για χαρτάκια και θήκη για αναπτήρα




Μπλε καρώ θήκη για φιλτράκια και εκρού θήκη για χαρτάκια



Εκρού θήκη για χαρτάκια και κόκκινη καρώ θηκη για τον αναπτήρα


Η ιστορία του καπνού

Κάπως σαν παραμύθι, σαν γλαφυρή ιστορία, που ανάγεται σε μακρινούς αιώνες, ξεκίνησε η περίπτωση "Καπνός"! Ένα απλό, ταπεινό χόρτο που έμελλε να διαδραματίσει τον πιο αποτρόπαιο ρόλο στις γενεές του μεταγενέστερου και κυρίως του σύγχρονου κόσμου. Οι άνθρωποι της συνοδείας του Κολόμβου είχαν για πρώτη φορά την παράξενη εμπειρία να παρακολουθήσουν έκπληκτοι την "τελετουργία" του καπνίσματος μεταξύ των ιθαγενών στους νέους τόπους, που ανακάλυπταν και εξερευνούσαν.


Τα νέα έφθασαν στην Ευρώπη με λεπτομερείς περιγραφές του αλλόκοτου και πρωτοφανούς αυτού γεγονότος. Αργότερα η χρήση του καπνού στην Ευρώπη ξεκινάει σαν ένα δώρο προς μια βασίλισσα - από το Γάλλο διπλωμάτη Nicot προς την Αικατερίνη των Μεδίκων - δώρο ασυνήθιστο, ένα χόρτο, για να κατευνάσει τους πονοκεφάλους της. Ένα χόρτο με διαφορετικές ιδιότητες και τολμηρές επεμβάσεις στη ανθρώπινη ζωή! Αυτό το χόρτο λες και είχε την τύχη και την τιμή να γίνεται Βασιλικό δώρο κι αυτή τη φορά από τους Ισπανούς προς τον Κάρολο.
  

Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι τα φύλλα του καπνού των Ιθαγενών και η συνήθειά τους να τα καπνίζουν θα έμπαιναν σε βασιλικά παλάτια, στα πλουσιότερα σαλόνια και στην αριστοκρατία της Ευρώπης. Εκλεκτές ποικιλίες πούρων και σιγαρέτων είχαν τιμητική θέση μέσα σε χρυσές, αργυρές και βελούδινες θήκες σαν πολύτιμα δώρα προς μεγάλες προσωπικότητες. Ακόμα κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί, ότι το ταπεινό αυτό φυτό των ιθαγενών θα έπαιρνε τέτοιες διαστάσεις, επεκτάσεις και προεκτάσεις στη ζωή των ανθρώπων τόσους αιώνες μετά και ούτε σήμερα ακόμη συνειδητοποιούμε ότι έχει καταδυναστεύσει τον κόσμο και έχει γίνει η μάστιγα του αιώνα μας.

Οι πληροφορίες είναι από:      www.bestrong.org.gr/el/healthylife/nosmoking/historyoftobacco/

Πορτοκαλί υφασμάτινη καπνοθήκη με εκρού εσωτερικό και εκρού κηροκλωστή στο πλάϊ





Εκρού και πορτοκαλί ριγέ υφασμάτινη καπνοθήκη


Το εσωτερικό της με εκρού θήκες για χαρτάκια και αναπτήρα



1 σχόλιο: